Politico: Orbán nincs hozzászokva a vereséghez

Komoly belpolitikai vereséget szenvedtek a héten a közép-európai térség populista vezetői: Orbán Viktor miniszterelnök nem tudott az érvényességi küszöbhöz elegendő szavazatot gyűjteni a kvótareferendumon, Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke pedig meghátrálásra kényszerült az abortusz szigorítását célzó törvényjavaslat ügyében – írta pénteki összeállításában a Politico brüsszeli hírportál.

A cikk szerint az „egyaránt populista politikát folytató, euroszkeptikus és bevándorlásellenes Orbán és Kaczynski” nincsenek hozzászokva a vereséghez, most mégis a velük szemben álló erők kerekedtek felül a szoros szövetségeseknek számító vezetőkön.

A magyarországi kvótanépszavazás kapcsán úgy vélekedett a Politico, hogy bár a kormányzat győzelemként próbálja beállítani az eredményeket, az „zavarba ejtő vereséget” jelentett. A hírportál kitért a lengyelországi fejleményekre is. Mint írták, a művi terhességmegszakításról rendelkező törvény szigorítását célzó javaslat elutasítása eddig nem tapasztalt repedéseket okozott a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párton belül. A törvényjavaslatot ugyan nem a kormánypárt, hanem egy civil szervezet nyújtotta be, de a PiS vezetői, beleértve Kaczynskit, sokáig támogató szellemben nyilatkoztak róla.

Ennek ellenére sem Orbán, sem Kaczynski nem adja fel: előbbi kezdeményezte az alaptörvény módosítását, utóbbi pedig tovább folytatja reformprogramját. Néhány órával az abortusz szigorítását célzó, bukott törvényjavaslatról tartott szavazás után a szejm megkezdte a munkát az alkotmánybírósági törvényt módosító, a PiS által támogatott javaslaton, amely megkönnyítené a kormány számára az „etikátlan” alkotmánybírák eltávolítását, és benyújtottak egy, a vasárnapi vásárlást megtiltó törvényjavaslatot is – írta a brüsszeli hírportál.

Orbán nyomás alatt akrja tartani az országot

A terrorelhárítási gyakorlatról írt a Libération. A francia baloldali lap szerint az ilyen gyakorlatokkal Orbán Viktor nyomás alatt akarja tartani az országot az érvénytelen kvótareferendum után is. „Orbán célja a terrorizmus kísértetével ijesztgetni egy olyan országban, ahol pedig soha nem történik semmi” – írta a lap, amely szerint az is lehet, hogy a miniszterelnök Donald Tusk, az Európai Unió elnökének leveléről akarta elterelni a figyelmet, amelyből kiderül, hogy Orbán maga is jóváhagyta az európai kvótapolitikát.

A szabadságharc nem ért véget

Orbán Viktor a kvótareferendum után bejelentette, hogy folytatja harcát a brüsszeli bürokrácia ellen – írta a Der Standard című osztrák liberális lap pénteki véleménycikkében. Gregor Mayernek, a lap budapesti tudósítójának értékelése szerint azonban az eddig ismertetett alkotmánymódosítási szándék, amellyel a népszavazás „nagyszerű eredményét” akarja alkotmányban rögzíteni, a kormányfő meghátrálását jelenti.

Orbán Viktor politikájáról közöl elemzést pénteken megjelent kiadásában a The Economist, elsősorban a kvótareferendummal összefüggésben. A brit gazdasági-politikai folyóirat európai kérdésekkel foglalkozó, Charlemagne című véleményrovatának írása szerint a Fidesz „politikai csodadoktorságra” szakosodott gépezete „csalárd érveket gyárt” annak megmagyarázására, hogy egy érvénytelen népszavazási eredmény miként tükrözheti a magyar nép sérthetetlen demokratikus akaratát.

„Orbán egy aszott demagóg”

Magyarországon kívül sokaknak az a véleménye, hogy a menedékkérőkkel szembeni brutális kormányzati bánásmód, a kívülállók „atavisztikus elutasítása”, valamint a fékek és ellensúlyok hazai rendszerének felszámolása eltávolította Magyarországot az európai politika fő sodorvonalából. A Fidesz folyamatos támadásai a független magyar intézmények ellen haragra gerjesztették az Európai Bizottságot, de egyúttal tehetetlenségét is felfedték – áll a The Economist írásában.

A lap idézi Gerald Knaust, az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű berlini kutatóintézet igazgatóját, aki szerint Orbán Viktor „egyedülálló veszélyt jelent, mivel a szélsőjobb vírusát oltja az európai közép vérkeringésébe”. Knaus szerint azonban „az álcát félretolva a rémületes Orbánról kiderül, hogy egy aszott demagóg, akinek nincs semmi mondanivalója”.

A The Economist szerint sem szabad Orbán befolyását eltúlozni, mivel gyújtó retorikája nem segít sokat a tömeges migrációval birkózó politikai döntéshozóknak. Kétségtelenül másoknál előbb látta meg, hogy a nagyszabású áttelepítési tervek előtt a határokat kell biztosítani, ám ötletei – például az afrikai migránsok számára Líbiában építendő hatalmas táborról – „alapvető komolytalanságról árulkodnak” – áll a hetilap cikkében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »