Politico: Orbán a legbefolyásosabb európai vezetők közé tartozik

Politico: Orbán a legbefolyásosabb európai vezetők közé tartozik

Ki diktálja az Európai Unió politikai irányvonalát a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon? – tette fel a kérdést a Politico amerikai lap az uniós vezetők és nagykövetek hatalmáról és befolyásáról készített elemzésében, melyben Orbán Viktor magyar miniszterelnök is előkelő pozíciót ért el.

A vezető és uniós nagykövetének hatalma Forrás: Politico

Az alábbi diagramban a vezetőket abból a szempontból rangsorolták, hogy milyen hatékonyan tudnak együttműködni uniós nagyköveteikkel a kontinens politikai döntéshozatalainak irányítására.

Az elemzést Brüsszel és az uniós fővárosok közötti kötelék erősségét is mutatják, ahol az országok vezetőjének és nagyköveteinek rangsorolásán kívül a nemzet uniós pozícióját is feltüntetik.

Kiindulásként a nagykövetek egyre gyakoribb csúcstalálkozóit tekintik, melynek hatékonyságát még tovább növelik a miniszteri megbeszélések.

A vezető és uniós nagykövetének hatalma

A diagram horizontális értéke az uniós nagykövetük befolyásától függ, vertikálisan pedig a miniszterelnök hatalmát mutatja, így a jobb felső negyedben elhelyezkedő országok számítanak befolyásos nemzeteknek. Közülük is a jobb felső sarokban elhelyezkedő pontok számítanak “hatalmi favoritnak”.

A vezetők között toronymagasan vezet Angela Merkel német kancellár. Ez viszont extra nyomást helyez az  EU-s nagykövetekre (más néven állandó képviselőkre), hiszen rájuk hárul a felelősség, hogy  saját országuk felzárkózását biztosítsák. Brüsszeli körökön kívül kevesen vannak, akik jól értesültek a nagykövetek valódi befolyásáról, és arról, hogy milyen kapcsolatot ápolnak országuk vezetőjével.

A tárgyalóasztaloknál egyre ritkábban látható török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu is előkelő pozíciót foglal el az uniós listán. Ebből is látszik, hogy sokszor nem a konkrét találkozókon való részvétel ad hatalmat egy politikus kezébe.

Magyarország a vezető-nagykövet diagramon a 9 legbefolyásosabb uniós ország között, a jobb felső negyedben látható. Bár a nagyköveti értékek nem kiemelkedőek, Orbán Viktor státusza miatt a svédeket és a dánokat is lekörözve előkelő pozíciót biztosít hazánknak.

Nemzeti rangsort is készítettek, félmondatos “tudnivalókkal”

Az interaktív térképet (melyet ezen a linken lehet elérni) az összes uniós ország szerepel, rákattintva megmutatja, milyen pozíciót ért el, miért kapta pont ezt a helyezést, és mi okozhatja a vesztét. Minél sötétebb színű az ország, annál nagyobb a befolyása és a hatalma az uniós döntéshozatalokban.

Hazánk jelenleg hatodik az uniós rangsorban. Orbán Viktor nemzetközi viszonylatban következetes stratégiájáról híresült el, viszont Várhelyi Olivér magyar EU-s nagykövetről azt írják, hogy ő értesül legutoljára Orbán döntéseiről.

A vezető szempontjából ezek a fontos kritériumok

Először az alapok: Van stabil kormánya az országnak? Ha ügyvivő kormány van, azét mínusz pont jár (Spanyolország és Írország esetében).
Az országot vezetője irányítja? Ha igen, kijelölt politikai irányvonalat? (ennél a kérdésnél Franciaország és Csehország került bajba).
Mennyire következetes az ország stratégiai irányvonala? (az elemzők szerint Magyarország kaphatja a legnagyobb “igen”-t)
Igényelnek-e “különleges vánásmódot”? (mint Nagy-Britannia és Görögország) Csapatjátékosok? (a belgák itt rosszul teljesítenek)
Okoznak-e politikai vitákat? (mint Görögország)
Vannak olyan kérdések, amikben példát vehetünk róluk? (Észtország digitális állampolgársága és Málta válasza a migrációra)
Mennyire aktavak a csúcstalálkozókon? (Ausztria hezitál, Litvánia és Németország pedig irányító)
Erősítik-e az uniót méretükkel?

Az EU-s nagyköveteknél ezeket tartották fontosnak

Társaik mennyire fordulnak hozzájuk kapcsolatépítés szempontjából? (Dánia és Hollandia előkelő helyen)
Valóban az történik, amit a nagykövet megígér? (Ciprus)
Mennyire tapaszt brüsszeli körökben? (Olszország és Lengyelország előnytelen helyzetbe került)
Van-e diplomáciai tapasztalatuk, vagy csak a politikai hűbérrendszer tagjai?
Hozzájuk fordul először az ország vezetője (mint Litvániában) vagy ők az utolsók, akik értesülnek a döntésekről (Magyarország)?
Unatkoznak a csúcstalálkozók alatt vagy folyamatosan jelentenek a vezetőjüknek? (Nagy-Britannia)

Forrás: hirado.hu

The post Politico: Orbán a legbefolyásosabb európai vezetők közé tartozik appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »