Politico: korai lenne Fico politikai nekrológját írni

Politico: korai lenne Fico politikai nekrológját írni

POZSONY. A szlovákiai politikai helyzet alakulásával foglalkozik a Politico portál európai részlege. Főként Robert Fico smeres ex-kormányfő jelenlegi pozícióját veszik górcső alá.

„A volt kormányfő esetében első látásra úgy tűnik, mintha karrierjének bealkonyult volna“ – írja cikkében Matthew Karnitschnig, a Politico első számú európai levelező munkatársa. Azt is hozzáteszi: még korai lenne Fico politikai nekrológját írni.

Csökkent Fico népszerűsége

Arról is ír, hogy az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) népszerűsége a Kuciak-féle kettősgyilkosság után jelentős mértékben csökkent, s ezzel a helyzettel miként birkózik meg a legerősebb kormánypárt – tájékoztat a Hospodárske noviny.sk napilap.

Karnitschnig szerint a Smer-SD elsősorban a szétforgácsolódott ellenzéknek és a mérsékelt álláspontjának köszönheti, hogy továbbra is hatalmon van. „Ha flörtölt is a populizmussal, olyan kérdések kapcsán, mint a migráció, továbbra is mérsékelt állásponton maradt, s ebben a magatartása eltér a szlovák politikai színtér többi szereplőjének a viselkedésétől“ – szögezi le Karnitschnig.

Mindenütt jelenlevő korrupció

Hírdetés

Problémát jelent azonban Fico feddhetetlensége, főleg azt követően, hogy a meggyilkolt Ján Kuciak újságíró leleplezte: egyes közeli munkatársai szorosan kötődnek az olasz maffiához, miközben mindenütt jelen van a korrupció. „Ahogy az szokásos a régióban, az első pillantásra érinthetetlennek tűnő oligarchák ellenőrzik a gazdaság nagy részét, míg csendben a háttérből a politikát is ellenőrzik.“

Karnitschnig a tömeges tüntetéseket is megemlíti, amelyek az újságíró és párja meggyilkolása, illetve az általa kinyomozott tények közzététele után országszerte szerveztek, ám a kormánycsere után kezdtek elhalkulni. Úgy véli, a szlovákiai emberek most azt várják, hogy az új kabinet miként birkózik meg a kialakult helyzettel.

Szlovákiai Kaczynski

„Ha a kormány a következő hónapokban képtelen lesz válaszolni a nyilvánosság kérdéseire, akkor Fico és pártja ismét a közvélemény össztüzének a céltáblájává válhat. Ha pártja bármely tagjának is köze van a kettősgyilkossághoz, akkor az egész pártja veszélybe kerülhet“ – írja Karnitschnig.

Fico lépései és a Soros-kártya előhúzása szerinte rámutat: inkább konfrontatív módon igyekszik foglalkozni a helyzettel, minthogy a gyökeres reformokat válassza. „Ha Fico ellenségeivel inkább a konfrontáció útjára lép a megkívánt reform helyett, és sikerül összegyűjtenie a híveit, akkor sikerrel járhat a hatalom konszolidációja terén“ – írja cikkében Karnitschnig, megemlítve a lengyelországi helyzetet, ahol de facto Jaroslaw Kaczynski kormányoz.

Arról, hogy ez sikerül-e majd Ficónak, szerinte az dönt, hogy azt a szlovák közvélemény megengedi-e neki. „Előfordulhat, hogy gyengültek a tiltakozó akciók, de az okaik továbbra is megvannak“ – zárta tájékoztatását Karnitschnig.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »