Politico: A lengyel vezetés hazafias, nem autoriter

Van alapja a lengyel kormánnyal szembeni kritikának, ám teljesen abszurd fasizmussal vádolni a varsói vezetést – véli a politikai hetilap európai kiadásának lengyel vendégszerzője.

Sokan ugyan úgy vélik, hogy a lengyel függetlenségi ünnep alakalmából tartott felvonuláson tapasztalt szélsőséges és erőszakos cselekedetek is rávilágítanak a lengyel demokrácia hanyatlására – írja Tomasz Wróblewski, ám a publicista szerint a 60 ezres felvonulás résztvevőinek csupán töredéke volt ultranacionalista.

Sokan ugyan úgy vélik, hogy a lengyel függetlenségi ünnep alakalmából tartott felvonuláson tapasztalt szélsőséges és erőszakos cselekedetek is rávilágítanak a lengyel demokrácia hanyatlására – írja Tomasz Wróblewski, ám a publicista szerint a 60 ezres felvonulás résztvevőinek csupán töredéke volt ultranacionalista.

Felvonulók első világháborús katonai egyenruhában vesznek részt a függetlenség napja alkalmából tartott megemlékezésen Varsóban, november 11-én. Lengyelország 123 év után 1918-ban ezen a napon vált ismét egységes, független állammá (MTI/EPA/Jacek Turczyk)

Rámutatott: a több száz lengyel zászló közül csupán tucatnyi szélsőséges volt. Az ezeket lengetők ugyanakkor nem jelentenek komoly veszélyt, hangsúlyozza a szerző, mivel, mint fogalmazott csupán néhány zavaros és éretlen elmével állunk szemben, amely az általuk megfogalmazott üzenetekből tisztán kivehető.

A publicista kiemelte, hogy a felvonuláson javarészt keményen dolgozó középosztálybeli családok vettek részt, és a szélsőséges megnyilvánulásokat már a legelején elítélték a konzervatívabb nacionalista oldalról. Többek közt ezért is érthetetlen, hogy a külföldi média miért támadja a lengyel kormányt. A szerző emlékeztetett: az utóbbi 27 évben, egyedül a jelenlegi vezetés alatt ítéltek el valakit antiszemitizmusért.

Hírdetés

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Financial Times által kifogásolt kormányzati kommunikáció, mely hazafias megmozdulásként hivatkozott a felvonulásra helytálló, hiszen javarészt nemzeti érzelmű családok ünnepeltek. Kiemelte: hasonló értelmezés fel sem merülne az Egyesült Államokban, ahol a július 4-i felvonulásokon rendre részt vesz néhány „idióta” ku-klux-klános.

A fasizmus egy teljesen elhasználódott kifejezéssé vált Európában a publicista szerint. Példaként említi, hogy Franciaországból a helyi zsidó közösség több tagja is elmenekült a növekvő antiszemitizmus miatt, ám mégse hívja senki fasisztának a franciákat.

Fényfáklyákkal vonulnak résztvevők a függetlenség napja alkalmából tartott megemlékezésen Varsóban november 11-én (MTI/EPA/Radek Pietruszka)

Az állam gazdasági beavatkozása, az energiapolitika vagy a közegészségügyi szakpolitika is olyan terület, ahol jogos kritikával lehet illetni a lengyel kormányt, ám a fasizmus vádját abszurdnak tartja a szerző. A címkézés nem old meg semmit – hangsúlyozza.

A publicista erősen kritizálja az uniós apparátust is, amely a centralizációban látja az egyedüli megoldást a szövetség problémáira, ám véleménye szerint épp ez volt az oka a kontinens gazdasági nehézségeinek az elmúlt években.

Tomasz Wróblewski álláspontja mellett egy lengyel jogászprofesszor véleményét is közölte a Politico. Maciej Kisilowski úgy véli, hogy a lengyel kormány a nacionalista érzelmeket felhasználva igyekszik kiépíteni egy autoriter rendszert.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »