Polgári engedetlenséghez folyamodtak a temesvári kerékpárosok

Polgári engedetlenséghez folyamodtak a temesvári kerékpárosok

Közel száz, a közösségi oldalakon verbuvált temesvári kerékpáros tiltakozott március 5-én, szombaton a Városháza szerintük törvénytelen közlekedési rendelete ellen, amellyel kitiltották a belváros sétálóutcáiból és a közterekről a kerékpárosokat. Akik tudják, hogy a sétálóutcákban kerékpározni tilos, de éppen ez a céljuk: az egyébként tetemes, 630-810 lej közötti bírságokat bírósági úton szeretnék megsemmisíteni és bebizonyítani a Városháza közlekedési bizottságának, hogy ők jártak el törvénytelenül.

Szombat délután négykor a Győzelem terén gyülekeztek a kerékpárosok, majd a Szabadság téren keresztül karikázva az Ungureanu (Városháza utca) utcában és a Mărășești sétálóutcában folytatták tiltakozásukat, ahol 6 bírságot is „bezsebeltek” a helyi rendőröktől. A kerékpáros tiltakozás szombat délután hat óráig tartott a belvárosi sétálózónában.

A Városháza közlekedési bizottsága tavaly ősszel rendelte el a kerékpáros közlekedés betiltását több temesvári sétálóutcában, valamint a Győzelem, a Szabadság és az Egyesülés (Dóm) tereken. A városi elöljárók ugyanakkor úgy tesznek, mintha a kerékpáros közlekedés bátorítását tűzték volna zászlajukra és kerékpárutak építésével, kerékpárkölcsönzők létesítésével büszkélkednek. A Szabadság téren is létrehoztak egy ilyen kerékpárkölcsönzőt, ahol időközben betiltották a kerékpáros közlekedést.

Egy temesvári polgár nemrég pert indított a Városháza ellen a kerékpáros közlekedés betiltása miatt. A hétvégeken zajló polgári engedetlenségi akciók résztvevői is perelni akarják a Városházát a szerintük törvénytelen tiltás miatt és az általuk begyűjtött bírságokat is megóvják a bíróságon. A kerékpáros tiltakozás a következő hét végén folytatódik.

Pataki Zoltán
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »