Polgári ellenállásra szólít fel Lentner Csaba – a liberális sajtó az ő szavait is kiforgatta

Polgári ellenállásra szólít fel Lentner Csaba – a liberális sajtó az ő szavait is kiforgatta

Matolcsy György és az általa képviselt gazdaságpolitika elleni újabb támadásként értékeli Lentner Csaba, hogy a sajtó kiforgatta az Echo TV Mélymagyar című műsorában általa elmondottakat.

Lentner Csaba / forrás: magyarhirlap.hu

Jogi lépéseket nem tervez, de a polgári értelmiségnek azt üzente: itt az ideje megtörni a hallgatást és egységesen kiállni a jegybank elnöke mellett – közölte lapunkkal a közgazdász.

Pünkösdvasárnap először a 444. hu, majd az Index és sorban a többi balliberális portál is, Lentner Csabának tulajdonítva a gondolatot, hírül adta: „a Matolcsy György fémjelezte Magyar Nemzeti Bank közpénzből létrehozott alapítványainak” az a célja, hogy minden egyetemen azt oktassák, és a társadalommal is elfogadtassák, „amit ő és Matolcsy gondol a világról, mert csak így nyerhet a Fidesz 2018-ban”. Ezután szó szerint idézik az egyetemi tanárt, aki úgy fogalmazott: „egy országban egy kormány úgy maradhat tartós, hogyha az általa vitt gazdasági és társadalompolitikának a szellemi műhelyei erősek.” Lentner Csaba valójában itt a közép- és felsőoktatás reformjáról beszélt, arról, hogy a Matolcsy vezette MNB a korábbiakhoz képest aktívan próbálja segíteni az ország fejlődését, így az oktatás helyzetének előmozdítását is. Szellemi műhelyként nem a jegybank alapítványaira, hanem a campusokra utalt. Az alapítványokról az ötvenperces műsorból jobbára csak az utolsó tíz percben esett szó, amikor a közgazdász a műkincs- és ingatlanvásárlásokat, illetve a szervezetek gazdálkodását érintő támadásokra reagált.
„A kabinet eredményeinek alapját jórészt az MNB sikerei képezik”

Lentner Csaba egyébként hosszasan méltatta a jegybank által elért eredményeket: a devizahitelesek megsegítését, a gazdaságélénkítésben játszott szerepét, és általában a Matolcsy György és munkatársai által követett monetáris politikát. Hangsúlyozta, hogy az MNB elnökét el akarják távolítani, mivel a kormány eredményeinek alapját nagymértékben az általa elért sikerek képezik. „Ha ki tudnák lőni Matolcsy Györgyöt és a csapatát, azzal a 2018-as választások eldőlnének” – adott hangot véleményének a közgazdász. Azt is többször kiemelte, hogy a kormányváltás előtt, illetve Simor András elnöksége idején a nemzeti bank nemhogy nem vette ki a részét a nemzetgazdaság megerősítéséből, de egyenesen óriási károkat okozott neki.

A támadások mögött egyébként Lentner Csaba szerint a neoliberális gazdaságpolitika hívei, képviselői állnak, akik visszatérnének a 2010 előtti állapotokhoz, amikor az elszabadult államadósságot folyamatos megszorításokkal, a dolgozók, a kis- és középvállalkozók megadóztatásával igyekeztek valamelyest kordában tartani.

MTI

The post Polgári ellenállásra szólít fel Lentner Csaba – a liberális sajtó az ő szavait is kiforgatta appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »