Pokolgépes merényletet követtek el Bengáziban

Pokolgépes merényletet követtek el Bengáziban

Két pokolgépes merényletet követtek el a líbiai Bengázi városában, friss kórházi források szerint a robbantásokban 35-en haltak meg, a sebesültek száma pedig eléri a 60-at. A tengerparti nagyváros egyik keleti negyedében, egy mecsetnél röpítettek levegőbe egy robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit, amikor a hívők éppen kijöttek az épületből. Majd néhány perccel később, amikor már a helyszínen voltak a rendőrök és a mentőautók, az utca túloldalán felrobbant még egy parkoló jármű.

Hírdetés

Az áldozatok között civil lakosok és biztonságiak egyaránt vannak. A helyi média híradásai szerint életét vesztette Ahmend Ali al-Fejturi, az ország keleti részét irányító, Halifa Haftár tábornok parancsnoksága alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg nyomozóhivatalának a főnöke. Megsebesült továbbá Mahdi al-Fellah tábornok, a hírszerző szolgálat egyik vezetője. Egyelőre senki sem vállalta magára a merényletek elkövetését.

A fővárostól, Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengázi volt a 2011 februárjában kitört líbiai forradalom bölcsője. Moammer Kadhafi elnök megbuktatása és megölse után az ország káoszba süllyedt, amelyből azóta sem tudott kikászálódni. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és parlamentje van. Bengázi 2014-től egészen a tavalyi év közepéig súlyos harcok színhelye volt, a Haftár tábornokhoz hű katonák harcoltak különböző fegyveres csoportok ellen. Haftár július elején bejelentette, hogy győzött, bár elszigetelt összetűzések ezután is előfordultak a városban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »