Pokolgépek robbantak a Fülöp-szigeteken

Pokolgépek robbantak a Fülöp-szigeteken

Két pokolgép robbant fel vasárnap a Fülöp-szigetek déli részén, ahol aktívak az iszlamista szélsőségesek. A merényleteknek 27 halálos áldozata és 77 sebesültje van a biztonsági erők legfrissebb értesülései szerint. A kettős támadást néhány órával később az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta magára – vált ismertté a terrorista tevékenységre vonatkozó adatok nyomon követésére szakosodott Site Intelligence Group honlapján keresztül.

Az első robbanószerkezet egy katolikus katedrálisban lépett működésbe a mise alatt, a második a mentés megkezdését követően a templom parkolójában robbant fel – mondta el Gerry Besana katonai szóvivő. Besana jelezte, hogy a hatóságok először a használt robbanóanyag típusát elemzik, amiből talán következtethetnek az elkövetőre.

Salvador Panelo elnöki szóvivő és Delfin Lorenzana védelmi miniszter elítélte a támadást. Aláhúzták, hogy a hatóságok mindent megtesznek a tettesek kézre kerítéséért. A templomokat és a köztereket biztosították, hogy elkerülhessék az esetleges további merényleteket.

Hírdetés

Jolo szigetén rendkívüli állapot van érvényben, mert évek óta követ el ott merényleteket és emberrablásokat az Abu Szajjaf nevű iszlamista terrorszervezet.

Egyes vélemények szerint egy népszavazás eredményére adott válasz lehetett a támadás indítéka. A helyi választási bizottság pénteken beszámolt róla, hogy a szavazók többsége egy új, autonóm muszlim térség létrehozása mellett tette le voksát az ország déli részén található Mindanaóban. Egyedül Sulu tartományban nem nyerte el a többség támogatását a muszlim autonómia. A muszlim régió létrehozásáról a legnagyobb felkelőcsoport, a Moro Iszlám Felszabadítási Front és a manilai kormány között 2014-ben kötött békeegyezmény rendelkezett. A lázadók évtizedekig folytattak fegyveres harcot a kormány ellen, a konfliktusban legalább 150 ezren vesztették életüket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »