Pokolgép robbant Szomáliában

Öngyilkos merénylő gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott hétfőn a mogadishui önkormányzat épületének bejáratánál, három civil meghalt, öten megsebesültek. A támadás elkövetőjeként az as-Shabaab terrorszervezet jelentkezett.

A terrortámadást pár órával az után hajtották végre, hogy a szomáliai hatóságok kivégezték a dzsihadista szervezethez köthető egyik újságírót.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy a merénylő kocsijával a kormányzati épület bejáratának hajtott. A polgármester szóvivője a helyszínen lévő riportereknek viszont azt mondta, hogy a kormányzói hivatal hátuljában lévő étterem előtt parkoló autóban volt a pokolgép.

Pár órával korábban a szomáliai hatóságok kivégezték az as-Shabaab korábbi sajtósát, akit újságírók meggyilkolása miatt kétszeresen is halálra ítélt egy katonai törvényszék még márciusban. A megölt újságírók között volt a szomáliai hírügynökség egykori vezetője, Sheikh Nor Abkey is.

Egykori kollégái szerint Hassan Hanafi Haji először egy vallásos rádióadónál dolgozott, majd 2007-ben az as-Shabaab szócsövének számító Radio Andalusnál kezdett dolgozni. Haji 2014-es kenyai letartóztatásáig többször fenyegetett meg újságírókat a szunnita szélsőségesek nevében.

A haditörvényszék két másik dzsihadistát ítélt halálra a napokban egy további újságíró megölése miatt. A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezet szerint Szomáliában 2007 óta több mint 25 újságírót gyilkoltak meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »