Pokolgép okozta az Egyiptomban lezuhant Kogalymavia orosz gép katasztrófáját

A gép farokrészében, a csomagtér túlméretezett poggyászoknak kialakított rekeszében elrejtett robbanószerkezet okozta az egyiptomi Sínai-félszigeten tavaly októberben lezuhant orosz utasszállító pusztulását – közölte kedden a Kommerszant című orosz napilap.

 

A poggyászoknak kialakított részbe rejtették robbanószerkezetet

A lap szerint egyiptomi, orosz, francia és amerikai szakértők a szerencsétlenül járt Airbus A-321-es külső burkolatának megmaradt elemeit összeállítva jutottak erre a következtetésre.

 

A pokolgépet valamivel az utolsó ülések mögött, mintegy két méterrel az utastér padlószintje alatt, bal oldalon helyezték el, a csomagok közé rejtve. Abban a rekeszben, amelyben rendszerint kerékpárt, állatketrecet, babakocsit és hasonló poggyászt szoktak szállítani.

 

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a bombát a sarm-es-sejki reptéri kiszolgáló személyzet egy olyan tagja helyezhette el, aki a nem szabványos poggyászt szállította a géphez.

 

A Kogalymavia orosz légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó járata 2015. október 31-én zuhant le fedélzetén 224 emberrel

A gép farokrészének leszakadásához vezető robbanás a felszállás után mintegy 22 perccel, több mint 10 kilométeres magasságban következett be.

 

Szakértők szerint az utasok többségének halálát az erős légnyomáscsökkenés következtében fellépő sérülések és túlterhelés okozta. A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó járata 2015. október 31-én zuhant le fedélzetén 224 emberrel.

 

Az egyiptomi vizsgálóbizottság mindeddig nem közölte hivatalosan a tragédia okát. A történtekre vonatkozó fő verziók egyike az, hogy terrorcselekmény történt.

 

Az incidenst követően Moszkva leállította az Oroszország és Egyiptom közötti légiközlekedést.

 

 

(MTI)

Nyitókép: RIA Novosti/Maxim Grigoryev

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »