Pokémonvadászat 17 ezerért

Pokémonvadászat 17 ezerért

Nem lehet azzal vádolni az izlandiakat, hogy nem élelmesek: néhány napja a szigetország fővárosában a legnagyobb utazásszervező cég autóbuszos pokémonvadász túrákat hirdetett meg!

A Reykjavík Excursions nevű vállalkozás az autóbuszain ingyenes netkapcsolatot kínál, az ülésekben pedig USB csatlakozó van az okostelefonok töltéséhez. Izlandi pokémontréner idegenvezetőt is ígérnek a négyórás városnéző túrára, aki segít a játékosoknak fejleszteni és odavonzani a pokémonokat, valamint harcolni az úgynevezett edzőtermekben.

A cég ajánlata szerint a jármű megáll a pokéstopoknál, és áthajtanak azokon a pontokon, ahol a ritka szörnyecskék fel szoktak bukkanni, ám a siker nem garantált – a pokémonokat az utasnak kell megfognia. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a túra nem alkalmas az úgynevezett tojáskeltetésre – a busz ugyanis túl gyorsan megy, így a sétáló emberre optimalizált program letiltja ezt a funkciót.

A pénteken, szombaton és vasárnap délután egy órakor induló túra cseppet sem olcsó: 7500 izlandi koronába, vagyis jelenlegi árfolyamon pontosan 17 257 forintba kerül. 12 és 15 év közötti tinik féláron foglalhatnak, a náluk fiatalabb gyerekek pedig ingyen, amennyiben van egy fizető felnőtt kísérőjük. A túrákra itt lehet foglalni.

A pokémonőrület különben a szigetországot is elérte – esténként a belvárost ellepik olyan fiatalok, akik kizárólag a telefonjukat figyelik és hangosan örülnek egy-egy szörnyecske befogásának. A túra alighanem népszerű lesz a külföldi látogatók körében is: Izland évről évre csúcsokat dönt a beutazóturizmusban. Tavaly 31 százalékkal több külföldi érkezett az országba, mint 2014-ben, idénre pedig még nagyobb növekedést várnak.

A 332 ezres lakosságú szigetre ebben az évben az előrejelzések szerint 1,73 millió külföldi turista érkezik.

A Reykjavík Excursions buszai a reggeli indulás előtt. Hiába kerülnek sokba a napi túrák, ajánlott előre foglalni Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet

A hatalmas növekedést nehezen követi az infrastruktúra: Reykjavíkban az egyébként méregdrága szállodai szobák kihasználtsága tavaly éves szinten elérte a nyolcvan százalékot, az idei nyári szezonban pedig hetekkel előre eladtak minden szobát.

Hasonló a helyzet az utazásszervezők turistaprogramjaival: például a rendkívül népszerű aranykörút (ez egy nyolcórás buszos túra, mely során meglátogatják a Gulfoss vízesést, a Geysir gejzírt, valamint a Thingvellir nemzeti parkot) hiába kerül fejenként közel 23 ezer forintba, mégis jó előre le kell foglalni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »