Pokémon-vadászok: holttest és letartóztatás

Pokémon-vadászok: holttest és letartóztatás

Holttestre bukkant egy férfi Dániában, miközben a kiterjesztett valóságon alapuló Pokémon Go mobiltelefonos applikációval játszott. Szaúd-Arábiában pedig őrizetbe vettek három, Pokémonra vadászó fiatalt az ország déli részén található dzsaszáni repülőtér parkolójában, mert felvételeket készítettek a létesítményről – jelentette szerdán az Al-Muvatín szaúdi híroldal.

Egy férfi miközben a virtuális szörnyeket próbálta megtalálni Fyn szigetén, egy szennyvízcsatornában felismerhetetlen holttestet talált. A rendőrség szerint a test már jó ideje ott lehetett, kitéve a szél és az időjárás hatásainak. Sem a nemét, sem a korát nem tudták megállapítani.

Az elmúlt napokban már több gondot okozott a játék a dán rendőrségnek. A játékosok ugyanis gyakran behatolnak magánterületekre, kertekbe, iskolákba vagy építkezésekre. Sőt, a koppenhágai amerikai nagykövetség előtt gyanúsan fel-alá mászkáló játékosok is felkeltették a hatóság figyelmét.

Eközben Szaúd-Arábiában…

Elfogtak három szaúdi fiatalt, mert felvételeket készítettek a bevezetőben említett reptéren. A férfiakat átadták a nyomozóknak. Egyelőre nem tudni, milyen büntetés vár rájuk. Szaúd-Arábia legfelsőbb vallási hivatala megerősítette, hogy egy 2001-es rendelet (fatva) értelmében tilos a pokémonos játékok használata a hithű muszlimok számára – adta hírül az Arab News híroldal.

A jogi kérdésekkel foglalkozó állandó bizottság véleménye szerint a Pokémon egyfajta szerencsejáték, amelyet az iszlám vallás szigorúan tilt. Az új Pokémon Go ebből a szempontból pontosan ugyanolyan, mint a régi – nyomatékosította Sejk Száleh al-Fauszan helyi jogtudós.

A játék Szaúd-Arábiában hivatalosan nem elérhető, ennek ellenére sokaknak mégis sikerült letölteni.

Indonéziában rendőrként nem Pokémon Gó-zhat

Több Pokémon Go-játékos került már életveszélybe világszerte az utcákon figyelmetlenség miatt. Számtalan ország jelezte, hogy nem örül túlságosan az új alkalmazásnak.

Így van ezzel Indonézia is, amely megtiltotta a rendőrség és a haditengerészet tagjainak, hogy szörnyecskékre vadásszanak. Boy Rafli Amar rendőrségi szóvivő szerdán elmondta: nem cél, hogy a tisztek függővé váljanak, és a munkájuk helyett a játékba feledkezzenek bele. A haditengerészet biztonsági okokból tiltotta meg a játékot.

Egy szerdai rendelet értelmében ugyancsak tilos pokémonokra vadászni az indonéziai elnöki palotában és környékén. „Ez az elnök hivatala, nem játszótér” – háborgott Bey Mahmuddin, a palota sajtófőnöke. A délkelet-ázsiai szigetországban hivatalosan szintén nem elérhető az alkalmazás, de ott is sokaknak sikerült letölteni.

A Niantic és a The Pokémon Company alig több mint egy hete dobta piacra a mobiltelefonra letölthető videojátékot, amelyben a játékosoknak pokémonokat kell megtalálniuk a telefonjuk képernyőjén keresztül. A sikeres „vadászathoz” állandó, valódi helyváltoztatásra van szükség.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »