Pofont is küldtek a józsefvárosi jegyzőnek

Szimbolikus meglepetéssel érkeztek a ligetvédők a józsefvárosi önkormányzat elé hétfő délután. Ám a kerület jegyzőjét, aki lefolytatta a szabálytalan birtokvédelmi eljárást a demonstrálókkal szemben, nem találták a hivatalban. Ezért „ajándékaikat” nem tudták másnak átadni, mint a helyhatóság épületének biztosítását végző biztonsági személyzet egyik tagjának.

A jogállamnak adott jelképes pofon kézlenyomatát, a „Gerinctelen köztisztviselőnek” járó oklevelet, palackba zárt Liget-levegőt és a birtokvédelmi eljárás szabályzatát szerették volna átadni a ligetvédők Józsefváros jegyzőjének, ám Danada-Rimán Edina nem fogadta a tiltakozókat. A jegyző az önkormányzat épületét biztosító őrző-védő cég emberét küldte maga helyett.

Csák Gergely, a ligetvédők szóvivője a nyolcadik kerületi önkormányzat földszinti folyosóján rögtönzött sajtótájékoztatón emlékeztetett a birtokvédelmi eljárás szabálytalanságaira: a ligetvédők azt sérelmezik, hogy jogtalanul távolították el őket a volt Hungexpo területéről és környékéről úgy, hogy verőembereket rendeltek a helyszínre.

Szabálytalanságok az eljárásban

Csák felidézte: a nyolcadik kerületi jegyző kapta meg a feladatot a kormányhivataltól, hogy birtokvédelmi eljárást indítson a volt Kertem területén tartózkodó aktivisták ellen. A birtokvédelemre vonatkozó hatályos kormányrendelet szerint a kérelemnek kötött tartalmi követelményei vannak, ezek azonban nem teljesültek. Mivel a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. által beterjesztett birtokvédelmi kérelem  nem tartalmazta az érintett fél nevét és címét Danada-Rimán Edina jegyzőnek érdemi vizsgálat nélkül el kellett volna utasítania azt.

Csák Gergely szerint a birtokvédelmi eljárás szimpla pártmegrendelés volt, amely a Városliget Zrt. kérésére készült: ezért szerették volna meglepni egy „gerinctelen köztisztviselői” oklevéllel Józsefváros jegyzőjét. A ligetvédők úgy látják: a korrupció nemcsak úgy működik, hogy nokiás dobozokban érkezik a pénz, hanem úgy is, hogy pártembereket neveznek ki olyan helyekre is, ahol a közt kellene szolgálni, és nem párt vagy üzleti érdekeket.

Az aktivisták tábort vertek a Kertem előtt

A demonstrálók továbbra is kitartanak: a volt Kertem előtt vertek tábort, és folyamatosan figyelik a fejleményeket. Nem tágítanak a Ligetből, hiszen a munkagépek jelenleg is dolgoznak Budapest egyik legnagyobb közparkjában. Csák Gergely azt is elmondta, hogy nyitottak az ingatlanfejlesztővel folytatott egyeztetésekre, amennyiben a cég leállítja az építkezéseket, és a verőembereket azonnal eltávolítják a Ligetből.

Csák hangsúlyozta: három éve nem hallgatja meg a kormány sem a szakma, sem a lakosság érveit a Városliget beépítése ellen. Hozzátette: három éve tiltakozik a a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, és a lakosság 86 százaléka is ellenzi, hogy “beöntsenek 300 ezer tonna betont a Városligetbe”. Mint mondta, a polgári engedetlenség az utolsó eszköz arra, hogy megállítsák a beruházást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »