Pofon a kormánynak, siker az ellenzéknek: eltérően értékelik a Kövesi jelölését támogató EP-szakbizottsági szavazást Romániában

Pofon a kormánynak, siker az ellenzéknek: eltérően értékelik a Kövesi jelölését támogató EP-szakbizottsági szavazást Romániában

Romániában a kormánypártok bírálták, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságában Laura Codruța Kövesi európai főügyész-jelölt kapta a legtöbb szavazatot, míg az ellenzék hangosan ünnepelte az eredményt.
Az EP belügyi, állampolgári, jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) szerdán szavazott arról, hogy kit tartana a legmegfelelőbbnek az európai főügyész posztjára, miután előző nap meghallgatta a jelölteket, Laura Codruta Kövesi mellett Jean-Francois Bohnert francia és Andres Ritter német ügyészt.

A LIBE Kövesi nevét fogja az EP plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést.

Hírdetés

Tudorel Toader román igazságügyi miniszter – aki tavaly kezdeményezte Kövesi leváltását a román korrupcióellenes ügyészség éléről, majd egy alkotmánybírósági döntés alapján ezt el is érte – elmondta: az EP-képviselők a legilletékesebbek kommentálni az eredményt, ugyanis politikai szavazás történt.

Călin Popescu Tariceanu, a román kormánykoalíció kisebbik pártjának, a liberális ALDE-nak az elnöke is úgy vélte:

ez a szavazás tökéletesen szemlélteti, miként befolyásolja a politika az ilyen döntéseket.

Tăriceanu szerint ezt a példát éppen az az Európai Parlament adta, amely „nagylelkűen igyekszik Romániát megtanítani”, hogy az igazságszolgáltatás ügyeibe nem avatkozhat bele a politika.

Șerban Nicolae, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora szerint az európai főügyész kiválasztási modelljét Romániának is mielőbb át kellene vennie és a parlamentnek kellene döntenie a legfőbb ügyész személyéről. Romániában a törvényhozói testületnek nincs szerepe a vezető ügyészek kinevezési eljárásában, az igazságügyi miniszter javaslatára az államelnök hozza meg a végső döntést.

Ludovic Orban, a fő ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL)elnöke szerint

Románia figyelemre méltó győzelmet aratott azáltal, hogy Kövesi az EP illetékes szakbizottságaiban leadott szavazásokon kedden is, szerdán is első helyen végzett.

Dan Barna, a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy vélte, a román kormánykoalíció egy pofont kapott európai szövetségeseitől, amiért Bukarest nem támogatta Kövesit.

Az európai főügyészi posztra pályázó román jelöltet szerdán délután a bukaresti repülőtéren virággal fogadták szimpatizánsai. Kövesi elmondta: a szerdai voksolás az egész romániai igazságügyi rendszernek szólt, illetve mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták a román jogállamiságot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »