Podoljak: Ukrajna idén megnyerheti a háborút, ha a Nyugat növeli a fegyverszállítást

Podoljak: Ukrajna idén megnyerheti a háborút, ha a Nyugat növeli a fegyverszállítást

Ukrajna idén meg tudja nyerni az Oroszországgal vívott háborút, ha a nyugati országok növelik a fegyverszállítást, különösen a nagy hatótávolságú rakétarendszereket – jelentette ki Mikhajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az AFP ügynökségnek adott szerdai interjújában.

„Csak a 100 kilométernél nagyobb hatótávolságú rakéták teszik lehetővé, hogy jelentősen felgyorsítsuk a területek felszabadítását” – mondta Podoljak, hozzátéve, hogy ebben az esetben legkésőbb ősszel véget ér a háború.

„Nem támadjuk meg Oroszországot. Mi kizárólag védelmi háborút folytatunk” – hangsúlyozta. De a nyugati országokból érkező nehézfegyverek nagyszabású szállítása nélkül a háború valószínűleg évtizedekig elhúzódik – figyelmeztetett.

Podoljak szerint Kijevnek nehéz harckocsikra, például német Leopardokra és tüzérségre is szüksége van. Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója nagyra értékelte, hogy Franciaország megígérte, hogy könnyű harckocsikat szállít az ukrán erőknek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy “még mindig szeretnénk 250-350 nehéz harckocsit szerezni”.

Hírdetés

Podoljak szerint Európa és az Egyesült Államok hamarosan felgyorsíthatja a fegyverszállításokat, mert megértik, hogy ezek kulcsfontosságúak a háború befejezéséhez. „Partnereink megértették, hogy ha elegendő mennyiségű fegyvert szállítanak Ukrajnába, az lehetővé teszi, hogy ezt a háborút a megszállt területekre korlátozzák” – jelentette ki.

Az új légvédelmi védelmi rendszerek, mint például az amerikai Patriot vagy a francia Crotale-rendszerek hamarosan képesek lesznek semlegesíteni az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadások által jelentett fenyegetést. Ukrajna hamarosan le tudja lőni az Oroszország által kilőtt rakéták 95 százalékát a jelenlegi 75 százalék helyett – tette hozzá.

Az USA már tavaly is szállított Ukrajnát 80 kilométeres hatótávolságú rendszerekkel, de Kijev nyomást gyakorol Washingtonra, hogy biztosítson nagyobb hatótávolságú ATACMS taktikai rakétákat is, amelyek hatótávolsága körülbelül 300 kilométer. Az ilyen rendszerek lehetővé tennék Ukrajnának, hogy “megsemmisítse az összes orosz katonai infrastruktúrát a megszállt területeken, beleértve a Donbászt Kelet-Ukrajnában és a Krím-félszigetet, amelyet Moszkva 2014-ben annektált” – közölte Podoljak.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »