Pocsék minőségűek a romániai autópályák

Pocsék minőségűek a romániai autópályák

Komoly gondok merültek fel a romániai országutak karbantartása kapcsán, az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) egyik munkatársa szerint ugyanis a munkálatokhoz szükséges összegnek alig 45 százaléka áll a hatóság rendelkezésére ebben az évben. 

sztr4376_b

Florin Dascălu, a társaság útkarbantartásért felelős elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta: az útadóból évente mintegy 200 millió euró kerül a CNADNR költségvetésébe, az összegből pedig tervezésre és építésre is költeni kell, holott meglátása szerint ezt teljes egészében fenntartási munkálatokra kellene fordítani.

„Karbantartásra azonban csak 40 százalékot kapunk, holott a Világbank szerint is évente kilométerenként 20 ezer eurót kellene elkülöníteni, ez összesen 300 millió eurót jelent” – magyarázta Dascălu. Az igazgató egyébként tagja a társaság átszervezésével megbízott munkacsoportnak is, amely az útügyi alkalmazottakat tömörítő szakszervezettel közösen tartott sajtótájékoztatót a CNADNR tevékenysége kapcsán tapasztalt rendellenességekről.

Alin Goga, az útügyi hatóság jogi tanácsadója – aki ugyancsak tagja a munkacsoportnak – arról számolt be, hogy évről évre több tízmillió eurót költenek el olyan projektek megvalósíthatósági tanulmányára, amelyek végül soha nem valósulnak meg a gyakorlatban.

Goga ugyanakkor azt állítja: noha a CNADNR korábban azt ígérte, idén 70 kilométer autópályát nyitnak meg a forgalom előtt, a valóságban 50 kilométer sem fog elkészülni. A jogi tanácsadó ráadásul azt is elmondta, hogy az ország mindegyik, már használatban lévő sztrádáján gondok adódnak az út minőségével, ugyanis egyre több helyszínen repedések és gödrök alakulnak ki, akárcsak a Nagyszeben és Szászváros közötti szakaszon, amelyet a projekt befejezése előtt adtak át, nemrég pedig le kellett bontani a rövid idő alatt keletkezett károk miatt.

„A minőségért felelős igazgatóság egy jelentése szerint mindegyik autópálya-szakaszon komoly problémák vannak, nekünk pedig már elegünk van abból, hogy ezeket a gondokat minisztereknek és kormányfőknek jelentgessük. Noha kifizettük a projekteket, a kivitelezők pocsék munkát végeztek, majd egyszerűen faképnél hagytak bennünket, mert Narcis Neaga (a CNADNR korábbi vezetője – szerk. megj.) nem volt képes rendesen végezni a munkáját” – bírálta a társaság korábbi tevékenységét Alin Goga.

Florin Dascălu úgy vélte: hiba volt lebontani a Nagyszeben–Szászváros közötti autópálya 200 méteres szakaszát, amelyet szerinte egyszerű megerősítő munkálatokkal rendbe lehetett volna hozni. A karbantartásért felelős igazgató ugyancsak élesen bírálta az útügyi hatóság korábbi munkáját, mint rámutatott: a társaság mintegy hatezer alkalmazottjának alig három százaléka, 169 személy hozzáértő szakember.

„A nagy egyetemi központokból folyamatosan kerülnek ki jó mérnökök, de az állam nem alkalmazza őket. A CNADNR 49 részlegvezetője közül mindössze 29-en rendelkeznek mérnöki szakképesítéssel, a többiek közkapcsolatok, jogi vagy közgazdaság szakon végeztek. A társaságot gyakorlatilag nem szakemberek vezették” – fejtette ki Dascălu.

A vádakra reagálva a CNADNR közleményt bocsátott ki, amelyben „hazug kampánynak” nevezte a sajtótájékoztatón elhangzottakat, amelyek a vezetőség szerint hátrányosan érintik a különféle partnerekkel való együttműködést. A vezetőség úgy fogalmazott: mivel a társaság éppen komoly átszervezés alatt áll, szerintük szabálytalan a hatóság jó hírét veszélyeztető „támadást intézni”. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »