Pluszpénz járhat a távgyógyászatért: kompromisszumos megoldás születhet a járvány elleni harcba „bevetett” háziorvosok ügyében

Pluszpénz járhat a távgyógyászatért: kompromisszumos megoldás születhet a járvány elleni harcba „bevetett” háziorvosok ügyében

Távgyógyászattal is megoldhatják a koronavírus-fertőzöttek felügyeletét a háziorvosok, ezért pedig megfizetik őket – áll egy sürgősségi kormányrendelet tervezetében. Érintettek szerint kompromisszumos megoldás született.
Enyhe lefolyású koronavírus-fertőzés esetén a betegek otthon maradnak a háziorvosok felügyelete alatt, hasonlóképpen a tünetmenteseket is a háziorvos monitorozza. Minderről sürgősségi rendeletet készít elő a napokban a kormány – mondta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Az elképzelés szerint az orvosok javaslatára a betegeket mentővel szállítják be további kivizsgálásokra, ha a tüneteik súlyosbodnak, akkor utalják be őket kórházba.

A miniszter ugyanakkor pontosított, hogy

a háziorvosok távgyógyászattal is megoldhatják a koronavírus-fertőzöttek felügyeletét, ezért megfizetik őket.

Az egészségbiztosítási pénztárral külön megkötött szerződés alapján minden monitorozott koronavírus-fertőzött után 30 pontot kapnak.

Azt is csak lehetőségként fogalmazta meg a miniszter, hogy a háziorvosok részt vehetnek a közegészségügyi igazgatóságok által lefolytatott járványügyi feltárásban, vagy a tesztmintavételben, és ezért is pluszjavadalmazást kapnak.

– szögezte le megkeresésünkre Seres Lucia, a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke.

Hírdetés

Rámutatott,

ez vállalhatatlan volt, hiszen így is kevés a háziorvos, közülük sokan idősek, veszélyeztetett korosztályba tartoznak.

„Ha mi megbetegszünk, megrendül az alapellátás, nem lesz ki kezelje az idős, krónikus betegeket, felügyelje a csecsemőket, a várandós kismamákat” – részletezte az orvosnő. Kifejtettre, a távgyógyászat eddig is működött, hiszen a háziorvosok tartották a kapcsolatot az otthon levő koronavírus-fertőzöttekkel. Annyi előrelépés történik, hogy esetleg meg is fizetik őket ezért a munkáért. A 30 pont átlagosan száz lejt jelent – ennyit kap egy beteg után az orvos, ha 14 napig felügyeli az állapotát, tartja vele a kapcsolatot. Egyébként

a távgyógyászat hatalmas terhet ró a háziorvosokra, hiszen úgy kell döntéseket meghozniuk, hogy nem találkozhatnak személyesen a beteggel, nem vizsgálhatják meg

– mondta Seres Lucia. Szerinte ez a módszer mégis az alapellátásban a leghatékonyabb, hiszen a háziorvosok jól ismerik a pácienseiket, tudják, milyen krónikus társbetegségekben szenvednek, a telefonos konzultáció során célzottan kérdeznek. „Ismerjük a betegeinket, így jobban megítélhetjük, milyen jelek adnak okot aggodalomra. Ha úgy ítéljük meg, felvesszük a kapcsolatot a közegészségügyi igazgatósággal, koronavírustesztet kérünk vagy időpontot további kivizsgálásokra” – mondta az orvos.

Arra kéri a betegeket, ha nem súlyos az állapotuk, ne hívják a 112-es sürgősségi hívószámot, mert a rendszer amúgy is leterhelt, és értékes időt vehetnek el a súlyos betegektől; inkább kérjenek segítséget, tanácsot a háziorvosuktól.

Az eddigi tapasztalatok szerint a beteg lelkiállapotától függ, hogy mennyire igényli a telefonos konzultációt, segítséget. „Aki bepánikol, több odafigyelésre van szüksége. Biztatjuk a betegeinket, hogy pihenjenek, aludjanak sokat, ez is segít a fertőzés leküzdésében. Bízzanak bennünk, eldöntjük, mi a teendő, arra törekedünk, hogy megoldjuk a problémákat” – mondta Seres Lucia.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »