Plázát vásárol a Magyar Posta

A Spéder Zoltán és Lantos Csaba többségi tulajdonában lévő FHB-csoport és a Magyar Posta párosa felvásárolná holland tulajdonosától az Europark bevásárlóközpontot. Az évi több százmillió forintot jövedelmező pláza adásvételére már csak a Gazdasági Versenyhivatalnak kell rábólintania.

Újabb jól jövedelmező ingatlannal gyarapodhat a Magyar Posta Ingatlan Takarék Befektetési Alapja (MPITBA). A VS.hu cikke szerint az FHB Jelzálogbank tulajdonában lévő Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt alaphoz kerül a kispesti Europark bevásárlóközpont. A mostani tranzakció lényege, hogy az FHB-bankcsoport tulajdonába megy át a kispesti bevásárlóközpontot üzemeltető Euro-Mall Ingatlanbefektetési Kft., amely így a Magyar Posta Ingatlan Takarék Befektetési Alap befektetési jegyeinek értékét növeli. Az alapban összpontosuló vagyont a Diófa kezeli, forgalmazását pedig a Magyar Posta Befektetési Zrt.-re bíznák, ha a tranzakciót a versenyhivatal is jóváhagyja.

Kifejezetten jó üzletnek minősíthető a mostani vásárlás, hiszen az 1997 óta működő bevásárlóközpont 85-90 százalékát folyamatosan bérlik, heti 125 ezer ember látogatja, s az évi egymilliárd forintos árbevételből 300-400 millió forintos profitot rakhatott zsebre az eddigi holland tulajdonos. A vásárlókról tudni kell, hogy a Magyar Postának és – a Spéder Zoltán és Lantos Csaba kormányközeli üzletemberek meghatározó tulajdonában lévő – FHB-bankcsoportnak nem ez az első közös üzlete. A bankcsoport először a Magyar Postával, később pedig a takarékszövetkezetekkel közös ügyleteket indított. Első lépésben a postafiókok hálózatához jutott hozzá, ahonnan gyakorlatilag bárkit el tud érni az országban, majd a takarékszövetkezetek 35 milliárd forintos vagyonának kezelési jogát szerezte meg.

Mindezek figyelembevételével nem lehet csodálkozni, hogy a Magyar Posta Ingatlan Takarék Befektetési Alap a versenytársaknál sokkal gyorsabban gyarapította az általa kezelt vagyon nagyságát. A 2014 márciusában egymilliárd forintos vagyonnal létrehozott alap alig két év alatt elérte a százmilliárd forintot. A lakossági ingatlanalap-piacon eddig ezt a teljesítményt senki nem tudta produkálni. A 2004 óta működő és piacvezető Erste Ingatlan Alapkezelőnek erre két és fél évre volt szüksége, az OTP Ingatlan Alapkezelőnek pedig három és fél esztendőre.

A Magyar Posta Befektetési Szolgáltató, az FHB és a Takarékbank legfontosabb alapjaként működő MPITBA már működése első évében 34 milliárd forintnyi friss pénzt gyűjtött, s a növekedés dinamikája a későbbiekben sem romlott. A tavalyi évre tervezett 56,2 milliárd forint helyett már 2015 végére elérte a 81,4 milliárd forintos nettó eszközértéket. Az idei év elejéről is elmondható, hogy a hazai befektetési alapok közül az MPITBA ingatlanalapja nőtt a leggyorsabban, s így márciusra elérte a százmilliárd forintot. Jól mutatja az alap erejét, hogy a két vetélytárs együtt sem tudott olyan tempóban növekedni, mint az MPITBA. 2015 márciusa és 2016 márciusa között az Erste és az OTP említett alapjai együttesen is csak 51 milliárd forinttal gyarapodtak. Ezzel szemben a Diófa Alapkezelő által irányított alap egyedül is 66 milliárd forintos növekedést produkált, s ezzel alig két év alatt az OTP alapkezelőt megelőzve az ország második legnagyobb ingatlanalapjává vált.

Az MPITBA kezelője, a Diófa Alapkezelő különösen 2014-től aktivizálta magát. Alig egy esztendő alatt nyolc jelentős ingatlanvásárlást bonyolított le, s így a tavalyi év végére már éppen egy tucatra emelte bérbe adható ingatlanjai számát, összesen 116 ezer négyzetméterrel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »