Platón, a híres filozófus: Minden idők egyik legnagyobb gondolkodója különös érdeklődést mutatott a lélek iránt

Úgy gondoljuk, hogy a lélekről és a testről szóló legkorábbi rendszeres koncepció a görög bölcs, Platón (i. e. 429-347) filozófiájából származik.

 

Platónt minden idők egyik legnagyobb filozófusának tartják. Ő a világon a legolvasottabb és legszélesebb körben tanulmányozott bölcs.

 

 

 

A legnagyobb léptékű igazságtalanságnak az tekinthető, amikor olyannak ítélnek, amilyenek nem vagyunk…

 

Platón volt Szókratész legkitűnőbb tanítványa; munkái az ókori Görögországban a 4. század közepén készültek időszámításunk előtt.

 

Platón a gondolkodást (elmét) azonosnak látta a lélekkel. Azonban Descartes-tól eltérően Platón azzal érvelt, hogy a lélek a test előtt is létezett és túléli azt, eközben folyamatos reinkarnációs vagy transzmigráción megy keresztül.

 

Platón felismerte a világ dualitását. Platón hitt abban, hogy a legalapvetőbb tudásunk akkor jön elő, amikor visszavezetjük az elmét a lélek előző létezése alatti végtelen realitásaihoz.

 

Platón szerint az eszmék világa az egyedül valódi világ; minden más csupán rövid kivonat és elmúlás. Születés előtt a „lélek” az ideák világában van jelen, majd ott szert tesz arra tudásra, hogy mi jó.

 

 

Így ez a nagy gondolkodó kifejezetten érdeklődött az emberi lélek iránt. Néhány ember úgy véli, hogy ez az ember spirituális része, míg mások szerint valamilyen formában folyamatosan létezik.

 

Elmélkedni kezdett a „lélek” koncepcióján, mint ami egy ideális, elpusztíthatatlan alkotóelem, mely a halálon is túl létezik.

 

Hírdetés

Így a tanár szerepe nem az utasítás és/vagy a tanítás, hanem a kérdésekre való reflektálással a tudás kialakításának elősegítése.

Platón filozófiája, különösen a lélek tudománya és az ideák láthatatlan világa, erőteljesen hatott a kereszténységre.

 

Platón emellett az ideális állapot koncepciójának a kidolgozója is, amelyben egy olyan állapotot javasol, amit egy olyan ember irányít, aki magasabban képzett, szenvedéllyel viseltetik az igazság iránt és a jó ismeretében a legnagyobb bölcsességgel rendelkezik.

Ennek az ideális állapotnak az uralkodóját a Filozófus királynak hívják, aki egy, a jóság, az igazság és a szépség által irányított személy.

 

Platón szerint a filozófusok állnak a társadalmi létra csúcsán, mivel ők vannak a bölcsesség birtokában. Az ország többi polgára az elért tökéletesség szerint foglalja el a helyét. Az állapot (helyzet) az élet minden egyes területét meghatározza. Az ideális állapot eszméje viszont soha nem volt kivitelezhető.

 

A történészek Platónt – gazdag és befolyásos athéni szülők gyermekeként – olyan férfiúként írják le, aki mindig jelen van a Szókratészt övező emberek között. Tudjuk, hogy Szókratész semmit sem írt magától, Platón rögzítette folyamatosan mestere teóriáit.

Amikor Szókratész meghalt, Platón éveken keresztül utazott, majd visszatérve i. e. 387-ben megalapította Athénban az úgynevezett Platóni Akadémiát.

 

 

Tekintélyes akadémiája a nyugati világ első magasabb műveltséget adó intézményévé vált és közel 1000 évig fennmaradt.

 

Platón számos területről írt, és írásainak java része fennmaradt, beleértve a leghíresebb munkáját, az Állam című művet. Ez magában foglalja Platón saját filozófiáját, valamint tanára, Szókratész az egyik fő információforrása.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/06/25/famous-philosopher-plato-one-the-greatest-thinkers-of-all-time-with-special-interest-in-the-concept-of-soul/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post Platón, a híres filozófus: Minden idők egyik legnagyobb gondolkodója különös érdeklődést mutatott a lélek iránt appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »