Plágiumügyek: vitatják a parlament döntését, lemondott a szaktestület-vezető

Plágiumügyek: vitatják a parlament döntését, lemondott a szaktestület-vezető

A szenátus is fenntartotta azt a módosítást, miszerint a doktori címek visszavonásáról az azokat odaítélő egyetemek döntsenek. Az RMDSZ szerint az intézményeknek felelősséget kell vállalniuk az általuk kibocsátott oklevelekért, az államnak pedig bíznia kell a polgáraiban.

5 szenatus_b

Lemondott kedden tisztségéről az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) elnöke, Viorel Barbu, miután a szenátus hétfőn elutasította a plágiumgyanús doktori címek visszavonásáról szóló törvény felülvizsgálatát. A jogszabályt Klaus Johannis államfő küldte vissza megfontolásra, ám az elnök kifogásait figyelmen kívül hagyva a törvényhozás a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalta a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását, kiiktatva ezzel a CNATDCU-t.

Johannis azért küldte vissza megfontolásra a jogszabályt, mivel a parlament olyan lényegi módosításokat eszközölt a kormány márciusi sürgősségi rendeletén, amelyek a jogszabály szándékával ellentétesek, és amelyek szerinte nem bátorítják a teljesítményt és az átláthatóságot a doktori iskolák működésében, nem segítik elő a plágium felszámolását. A Dacian Cioloş vezette szakértői kormány sürgősségi rendelete – amely azonnal hatályba lépett, és addig marad érvényben, amíg a parlament által elfogadott változatot ki nem hirdeti az államfő – az oktatási miniszterre bízta a plágiummal szerzett doktori címek visszavonását, aki az újjászervezett CNATDCU álláspontja alapján hozza meg döntését.

Feljelentette Tobă a CNATDCU-t

Feljelentést tett Petre Tobă volt belügyminiszter a CNATDCU ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt. A volt tárcavezető azt sérelmezi, hogy a testület elvetette annak a vizsgálóbizottságnak a következtetését, amely megállapította, nem plagizált doktori disszertációja megírásakor. A második testület már megállapította a plágium tényét.

A sürgősségi rendelet parlamenti megerősítésekor azonban a honatyák gyökeresen átírták a jogszabályt, egyebek mellett lehetőséget biztosítottak a doktori cím birtokosainak, hogy önként lemondjanak a tudományos címről, és így próbálják megelőzni a presztízsveszteséggel járó plágiumbotrányt. Viorel Barbu kedden közölte: a törvény elfogadása nyomán az általa eddig vezetett testület díszletté vált, semmilyen hatalommal nem rendelkezik, ezért „nem hajlandó tovább ott vesztegetni az idejét”.

A parlamenti jegyzőkönyvből kiderült, hogy az RMDSZ jelen lévő szenátorai – köztük Markó Béla, Verestóy Attila, Biró Rozália és Tánczos Barna – szintén a törvény felülvizsgálata ellen voksoltak. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke kedden Facebook-oldalán mindezt azzal indokolta, hogy az egyetemeknek és doktori iskoláknak felelősséget kell adniuk az általuk kiadott oklevél tekintetében.

Ezzel párhuzamosan Kovács szerint bizalmi kérdésről is szó van: a román államnak meg kell bíznia az általa engedélyezett intézményekben és az ezeket működtető polgárokban. „Van 20 gazember politikus, aki visszaélt a hatalmával, és törvénytelenül jutott a doktori tisztséghez. Ezért nem kell eleve a gyanú árnyékába helyezni azt a 20 000 embert, aki jóhiszeműen, rengeteg munkával szerezte meg ezt a címet” – tette hozzá. Kovács szerint a bizalom a szubszidiaritásról szól, „higgyük el a helyi szintnek, hogy jobb döntést tud hozni, mint Bukarest, és ha a helyi szint erre képtelen, akkor jöhet a felső beleszólás.”


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »