Pjongcsangi ábécé: az aranyváltótól Zagitováig

Pjongcsangi ábécé: az aranyváltótól Zagitováig

Kimektől a gamszahamnidáig – a pjoncsangi téli olimpia címszavakban.

Aranyváltó. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Knoch Viktor. Nem lehet elégszer elismételni ezeket a neveket. A férfi shorttrackváltó Pjongcsangban megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét, Hajós Alfréddal fogják egy lapon emlegetni őket.

Björgen. A norvég sífutónál senki nem szerzett több érmet Pjongcsangban, két aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert, s ennek is köszönhetően átvette a vezetést minden idők legeredményesebb téli olimpikonjainak örökranglistáján. Szimbolikus volt, hogy Marit Björgen nyerte a játékok legutolsó számát, a 30 km-es klasszikus stílusú sífutást, és ez egyben azt jelentette, hogy Norvégia végzett az éremtáblázat élén.

Curling. Tájainkon sokan csak a sepregetős sportágként ismerik a curlinget, Dél-Koreában azonban elképesztő kultusza van. Ha a hazaiak játszottak, reménytelenül telt ház volt a stadionban, aki pedig nem kapott jegyet, az minden elérhető felületen a curlingmeccset nézte, tévében, telefonon, tableten… A dél-koreai női csapat (Kim, Kim, Kim, Kim és Kim) végül csak ezüstérmes lett, de így is hősökké váltak hazájukban.

Didergés. Az olimpia első hetében megszenvedték a hideget a sportolók, a nézők és az újságírók is. A biatlon- vagy az alpesisí-pályán nem ritkán mínusz 20–25 fok is volt a hőérzet, a száraz, csípős szél csak „fokozta az élményt”.

Eredményhirdetés. A pjongcsangi olimpián a téli játékok hagyományait folytatva a dobogósok nem a helyszíneken, hanem egy központi éremosztón kapták meg az érmüket. Akik este versenyeztek, azoknak egy napot kellett várni az éremre, addig be kellett érniük a helyszíni eredményhirdetésen kapott (egyébként nagyon cuki) plüsstigrissel. „Engem nem zavar, egy eredményért kétszer állunk dobogóra” – jegyezte meg Knoch Viktor, a magyar shorttrackváltó tagja.

Felsőtest. Pita Taufatofua ellopta a show-t a megnyitón és a záróünnepségen is. A tongai sportoló sífutóként jutott ki Pjongcsangba, de csakúgy, mint Rióban (ahol taekwondósként szerepelt), a metsző hidegben is félmeztelenül, beolajozott testtel vitte a zászlót. A záróünnepségen ugyan először felöltözve jelent meg, de amikor Thomas Bach NOB-elnök mellé szólították mint a hat kontinens egyik képviselőjét, már ismét olajtól csillogott a tökéletesen kidolgozott felsőteste. Bach innentől kezdve mondhatott akármit, nem figyelt rá senki…

Gamszahamnida. Ezt a koreai szót mindenki megtanulta Pjongcsangban, azt jelenti, köszönöm.

Holtverseny. Két aranyat osztottak ki a férfi kettes boboknál, mivel a kanadai Kripps, Kopacz kettős és a német Fiedrich, Margis duó század másodpercre ugyanolyan időt ért el. Négyes bobban a második helyen volt holtverseny, egy német és egy koreai egység között.

olimpia

Ijesztő. Ez volt az első szó, ami az embernek eszébe jutott, ha személyesen is volt alkalma látni az észak-koreai szurkolócsapatot. A tökéletes külsejű, hibátlan énekhangú, precízen egyszerre mozgó nők kórusa vezényszóra zendített rá a dalokra, függetlenül attól, hogy éppen mi történt a pályán. Az észak-koreai szurkolói különítmény nem is a nézői bejáratokon jutott be a stadionokba, hanem az önkénteseknek és a biztonságiaknak fenntartott kapukon vezették be őket, szinte katonai lépésben…

Jutalom. Magyarországon 35 millió forintot ér egy egyéni olimpiai bajnoki cím, csapatok esetében a tagok fejenként ennek 80 százalékát kapják meg. Az olimpiai rövid pályás gyorskorcsolyázók tehát 28 millió forint jutalomra számíthatnak, Liu Shaolin Sándor a két ötödik helyéért kap még 10-10 millió forintot, valamint 2 milliót az 1000 méteren elért 8. helyéért. A szlovákoknál Anastasia Kuzmina kereste a legtöbbet, az aranyért 50 ezer euró jár, a két ezüstért kétszer negyvenezer euró, és még a női váltó 5. helyében játszott szerepéért is kap 6000 eurót.

Kuzmina. A sílövő Anastasia Kuzmina egy aranyat (tömegrajtos verseny) és két ezüstöt (üldözéses és egyéni) nyert Pjongcsangban, ezzel egymaga elintézte, hogy Szlovákia fennállása legsikeresebb téli olimpiáját zárja. A kiváló sportolónak ez volt az utolsó olimpiája, s erősen kérdéses, hogy lesz-e, aki a nyomába tud lépni.

Ledecká. A legújabb szuperhős, a legmenőbb képregényfigura, Csehország királynője – a cseh Ester Ledecká véghezvitte az elképzelhetetlent Pjongcsangban, két különböző sportágban lett olimpiai bajnok. Alpesi síben a szuper-G-t nyerte meg óriási meglepetésre, majd hódeszkában az elvárásoknak megfelelően bezsebelte a paralell műlesiklás aranyát.

Malőr. A jégtáncosok rövidprogramjára egy szerencsétlen malőr is rányomta a bélyegét, az egyik aranyesélyes pár hölgytagjának, Gabriella Papadakisnak véletlenül kikapcsolódott a ruhája. Partnerével, Guillaume Cizeronnal úgy korcsolyázták végig a programot, hogy nem tudhatták, melyik pillanatban csúszik le Papadakisról teljesen a ruha… A program legvégén már kicsit az is kilátszott, aminek nem kellett volna, de a franciák igazolták elképesztő profizmusukat. A programba viszont így becsúsztak hibák, és a franciák végül másodikok lettek a fantasztikus teljesítményt nyújtó kanadai Virtue, Moir kettős mögött.

Norovírus. A magas lázzal, hasmenéssel, hányással járó norovírus nagy riadalmat keltett az olimpia elején. Több százan elkapták, főleg önkéntesek és biztonságiak, de később két sportolónál is azonosították a vírust. Hogy mérsékeljék a bajt, a szervezők a liftekbe, mosdókba plakátokat helyeztek el, amelyek a helyes kézmosás technikáját magyarázták el, az étkezdék előtt pedig ült egy önkéntes, aki minden arra járónak fertőtlenítő folyadékot spriccelt a kezére.

Oroszok. Az orosz versenyzők az olimpiai zászló alatt szerepeltek Pjongcsangban a szocsi játékokat övező doppingbotrány miatt. Ez azonban nem vette elejét annak, hogy két orosz sportoló – egy bobos és egy curlinges – fennakadjon a doppingvizsgálaton.

olimpia

Phenjan. Az észak-koreai főváros neve nemzetközi átírásban nagyon hasonlít az olimpia helyszínének nevére: Pyongyang, illetve Pyeongchang, akadtak is néhányan, akik belefutottak egy-egy kínos bakiba a közösségi oldalakon. De nem csak ezért figyeltek sokan Phenjanra a játékok alatt: a két Korea együtt vonult be a megnyitón, Kim Dzsong Un húga, Kim Jon Dzsong a dísztribünről nézte a nyitóünnepséget, ezért a világ abban bízott, az olimpia enyhülést hozhat Észak- és Dél-Korea között.

Rock and roll. Az olimpiát az egész világon követik, meggyőződhetett erről Tóth Ivett műkorcsolyázó is. Ivett idei rövidprogramját két AC/DC-számra futja, már az Eb-n is ezt mutatta be, de az olimpián elképesztően nagyot szólt, főleg miután Johnny Weir egykori műkorcsolyázó, az NBC kommentátora kritizálta a zeneválasztást. Ivett vagány zenéjére rengeteg pozitív visszajelzés jött a Twitteren, Weirt pedig sokan kiosztották.

Szuhorang. A játékok kabalája a koreaiak legendás állata, Szuhorang, a fehér tigris volt. A tigris a koreai népmesékben az erő, a bizalom, a védelem jelképe. A kabala elnevezése a szuho („védelmező”) és a horangi („tigris”) szavak összetételéből jött létre.

Trükk. Vagyis inkább a trükkök hiánya. Magyarország egy sportszempontból értékelhetetlen produkcióval is a középpontba került, a síakrobata Elizabeth Swaney, akinek magyar felmenői vannak, ugyanis egyetlen trükk bemutatása nélkül csúszott le a félcsőpályán. Egyébként sem nagyon képes többre, a kvalifikációs rendszerben található kiskapukat kihasználva jutott ki az olimpiára. Swaney így is boldog, mert teljesítette élete álmát.

Usain Bolt. Hogy kerül Usain Bolt a téli olimpiára? Egy zseniális reklámhúzással. A kiváló futó azt ígérte, minden olimpiai bajnoknak, aki az ő tipikus pózával ünnepel a dobogó tetején, küld egy üveg exkluzív pezsgőt. A holland gyorskorcsolyázók voltak az elsők, akik vették a lapot, de a magyar shorttrackesek is bejelentkeztek a pezsgőért.

Vihar. Az emberek a kerítésekbe kapaszkodtak, a sajtósátrakat evakuálták, az olimpiai parkot bezárták. Az olimpia egyik napján hihetetlen szélvihar csapott le a fedett pályás sportágaknak otthont adó Kangnungra, s a hegyi helyszíneken is több versenyt elhalasztottak. Csak az északi összetettesek ugráltak vígan a síugrósáncról – aköré ugyanis olyan jó szélfogókat építettek, hogy a síugrás volt az egyetlen verseny, amelynek nem ártott a szél.

Zagitova. A női műkor-csolyázók versenyét az orosz Alina Zagitova nyerte, aki még nem töltötte be a tizenhatot, és Tara Lipinski után a második legfiatalabb egyéni olimpiai bajnok műkorcsolyában. Zagitova fiatal kora ellenére elképesztően stabil versenyző, ugrásait a legkisebb megingás nélkül teljesítette, ám győzelme újra felvetette a kérdést, nem kellene-e feljebb emelni a korhatárt, hogy ne csak kiváló ugrásokat, hanem igazi női műkorcsolyázást láthassanak a nézők.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »