Pintér Sándorra hivatkozva vágott zsebre százmilliókat egy gátlástalan bűnbanda

Pintér Sándorra hivatkozva vágott zsebre százmilliókat egy gátlástalan bűnbanda

Pintér Sándorra hivatkozva vágott zsebre százmilliókat egy gátlástalan bűnbanda

Pintér Sándor belügyminiszterre, egy megyei főügyészre és egy országosan ismert ügyvédre hivatkozva szedett össze több százmillió forintot egy magyar bűnbanda különböző vállalkozóktól azzal az ígérettel, hogy befolyásos kapcsolataik elsimítják az ellenük indított eljárásokat – értesült a PestiSrácok.hu. Az országossá duzzadt csalás-sorozat ügyében már a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) is nyomoz, ám információink szerint a szabadlábon hagyott gyanúsítottak továbbra sem hagytak fel a bűncselekmények elkövetésével.

A PestiSrácok.hu információi szerint több százmillió forintot szedett össze egy bűnbanda azzal a csaló módszerrel, hogy ismert és befolyásos politikai, közéleti, illetve hatósági szereplőkre hivatkozva megkörnyékeztek több, büntetőeljárás alatt álló, vagy nyomozás célkeresztjében lévő vállalkozót. A többnyire adóügyek érintettjeit a bűnözői kör vezetője, D. András kereste fel, aki több sértett vallomása szerint fedett nyomozónak, máskor NAV-os felderítőnek adta ki magát és kijelentette, kiváló kapcsolatban van Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel „mindent el tud intéztetni”. Az egyik tanúnak a „felderítő” beszélt arról is, hogy a „lehúzásokból”szerzett pénzek nem hozzá, hanem a Belügyminisztérium „fekete kasszájába” kerülnekés ő a begyűjtött összegből csak részesedést kap.

Részegen lövöldöző főügyészről mesélt

Hírdetés

A férfi az egyik megkörnyékezett vállalkozónak azt is megígérte, kihozatja az áfacsalás gyanúja miatt letartoztatott üzlettársait a börtönből egy markában lévő megyei főügyész segítségével, de az ügyre már „Pintér Sándor is rábólintott”. A becsapott vállalkozóval D. András elhitette, hogy a főügyész évekkel korábban részegen vadászott és véletlenül meglőtt egy idős asszonyt, aki belehalt a sérüléseibe. Ebből persze azért nem lett később büntetőügy, mert ő a remek összeköttetéseinek köszönhetően megakadályozta az eljárás megindítását — állította a csaló férfi, aki a legszigorúbb kényszerintézkedés megszüntetéséért 90 millió forintot kért és kapott beszélgetőpartnerétől, akinek azzal is hencegett, hogy egy országosan ismert ügyvéd is segíti a „munkáját”. A több nagyobb büntetőügyben is dolgozó védőről azt állította, az 1990-es években rendőrként kollégák voltak.

Befolyással üzérkedéssel gyanúsítják a bűnbandát

Az országossá duzzadt csalás-sorozat miatt többen is a hatóságokhoz fordultak és a Központi Nyomozó Főügyészég (KNYF) portálunknak küldött tájékoztatása szerint meg is indította az eljárást. Az már a nyomozás elején kiderült, D. Andrást semmilyen szál nem fűzi a fentebb említett hivatalos személyekhez és az ügyvédhez, ezért néhány hónapja a férfit és három társát vesztegetést állítva, illetőleg hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsította meg az ügyészség. A vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a terhelt úgy kért valakitől, vagy valakiktől jogtalan előnyt (adott esetben pénzt), hogy azt állította, ezért cserébe hivatalos személyt fog megvesztegetni. Az, hogy D. András a gyanú szerint hivatalos személynek is kiadta magát, illetve a cselekményt üzletszerűen követte el, minősítő körülmény, amely évekkel növeli meg a büntetés mértékét.

A súlyos bűnügyre való tekintettel… mindenki szabadlábon

Noha információink szerint a KNYF nagy erőkkel dolgozik az ügyön, az némiképp meglepő, hogy a súlyos bűncselekmények ellenére az összes szereplő szabadlábon védekezik, ráadásul értesüléseink szerint a csapat nem hagyott fel a bűncselekmények elkövetésével sem. Annak fényében is érdekes a gyanúsítottak szabadlábon hagyása, hogy forrásaink állítják, D. András valamilyen hatósági kapcsolatokkal feltételezhetően rendelkezik, hiszen olyan információkat tudott meg az általa megkeresett és becsapott vállalkozók elleni nyomozásokról, amikről normál esetben nem lehetne tudomása. Úgy tudjuk, volt olyan személy, akit figyelmeztetett, „ha nem veszi igénybe a segítségét”, hamarosan megindul ellene az eljárás és az adóhatóság az otthonába is ki fog szállni. A kész tények elé állított üzletember azután döbbent meg igazán, hogy két héttel az „ajánlat” elhangzása után a NAV valóban házkutatást tartott a lakásán…

Nem szerencsés Pintérre hivatkozni

Figyelemre méltó, hogy nem ez az első eset, amikor Pintér Sándor belügyminiszterre hivatkoztak különböző személyek. D. András az ő példájukból is tanulhatott volna, hiszen, ahogy egy korábbi magas rangú hatósági forrásunk fogalmazott, „köztudott, hogy ilyen ügyeket Pintérnél nem lehet elintézni, sőt, büntetlenül szóba sem lehet hozni”. Az ismertebb esetek közé tartozik a celebvilágban is otthonosan mozgó nagykátai F. Attila, aki milliárdos csalás miatt került bíróság elé. A hosszú börtönévekre ítélt férfi és a többi vádlott piramisként felépülő hálózatot alakítottak ki. A befekteto?k elhitték, hogy befektetésük után ötvenmillió forint felett harminc, alatta húszszázalékos kamatot kapnak majd havonta. A csalás résztvevői többször jó kapcsolatukként hivatkoztak a belügyminiszterre, ezáltal tették még vonzóbbá a felkínált üzleti lehetőséget. Nem kerülte el a felelősségre vonást a 2016-ban elhunyt Kiss Ernő dandártábornok sem, akit folytatólagosan, vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt vett őrizetbe 2013 decemberében az ügyészség. A vád és a jogerős ítélet szerint Kiss azt ígérte az MVM 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt egykori vezetőjének, Kocsis Istvánnak, hogy Pintér Sándor és a legfőbb ügyész, Polt Péter segítségével „kihozza” őt a büntetőeljárásból. Az egykori főrendőrt végül négy és fél évre ítélte a bíróság, igaz, Kiss Ernő végig tagadta, hogy bűncselekményt követett el.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »