Pintér Sándor dönthet a TIBEK vezetőjéről

Minden bizonnyal az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy a Belügyminisztérium rendészeti információs irodájának munkatársai közül jelölhet vezetőt Pintér Sándor a leendő Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) vezetőjének személyére – értesült a Magyar Idők.

Rendészeti forrásokból úgy tudjuk: a belügyminiszter még nem döntött a főigazgató személyéről, amelyre a törvény szerint július 17-ig kell javaslatot tennie Orbán Viktor miniszterelnöknek. A tárca vezetője ekkor tesz előterjesztést az új, nemzetbiztonsági szolgálatként működő szervezet állománytáblájáról is.

Mint ismert, a TIBEK létrehozásáról június 7-én döntött a parlament, amikor elfogadta a Belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját. Az intézkedés lényege, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, TIBEK néven működik tovább.

A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervezet feladata, hogy a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más, alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásával, elemzésével a lehető legátfogóbb képet nyújtsa a kormánynak az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról.

A konkrét terrorcselekmények felderítéséért, az ezekkel kapcsolatos információk és adatok elemzéséért továbbra is a Terrorelhárítási Központ felel, mivel ezen a téren ez a szervezet rendelkezik a megfelelő személyi állománnyal és a szükséges gyakorlattal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »