Pintér nem engedne Lázárnak

Ragaszkodik a Belügyminisztérium ahhoz, hogy a különleges jogosítványokkal létrehozandó új terrorellenes szervezet felügyelete a tárcához tartozzon – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk tegnap számolt be arról, hogy Lázár János is szemet vetett a tervek alapján számos adatbázishoz hozzáférő új koordinációs szervre.

Nem cáfolta a Miniszterelnökség a Magyar Nemzet értesülését, miszerint a létrehozni tervezett terrorellenes koordinációs szerv, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) felügyeletét Lázár János az általa irányított tárcához szeretné vonni. Lapunk megkeresésére mindössze annyit közöltek, hogy a kérdésben a Belügyminisztérium (BM) az illetékes. Az igaz, hogy a BM jegyzi a TIBEK megalapításáról szóló javaslatot, ám ha azt a kormány tagjai közül bárki más módosítani szeretné, arról már nem Pintér Sándorék tudnak nyilatkozni.

Már kedden lezárták volna

Belügyminisztériumi forrásaink szerint ők ragaszkodnak a már a Ház előtt fekvő törvényjavaslatukhoz, így lényegében ahhoz is, hogy a tárca felügyelje a TIBEK-et. Arra hivatkoznak, hogy a szöveg a parlamenti pártok – benne az ellenzék – véleményét tükrözi. A Fidesz és a KDNP frakciója eddig nekik nem jelezte, hogy változott volna az álláspontjuk.

A Magyar Nemzet pénteken írta meg, hogy a Belügyminisztérium koordinálása alatt összeállt javaslatcsomag – hosszú hetek kihagyása után – az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának csütörtöki napirendjén is szerepelt, ám az utolsó pillanatban elhalasztották a megtárgyalását. Az indok az volt, hogy még módosítanának a szövegen. Az Országgyűlés előzetes napirendje szerint jövő kedden már a zárószavazást is megtartották volna.

Tényleges egyeztetés

A BM-es javaslatcsomag eddig az összes ellenzéki párt támogatását bírta, hiszen heteken keresztül, több fordulóban egyeztettek a szövegről. A Jobbik, az MSZP és az LMP észrevételei is szinte kivétel nélkül beépültek az Országgyűlésnek benyújtott szövegbe. A Magyar Nemzet tegnap közölt értesülései alapján azonban már többen is jelezték, hogy álláspontjuk változhat, ha átírják a szöveget. A Jobbik szerint „eddig nem látott hatalmi koncentráció összpontosulna egy kézben”, ha a TIBEK a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez kerülne, ez pedig a Jobbik számára elfogadhatatlan. Az egyeztetéseken a pártot képviselő Mirkóczki Ádám azt is közölte, hogy az elmúlt hat évben még nem volt rá példa, hogy egy ilyen súlyú ügyben a frakciókkal rendelkező ellenzék teljes támogatását élvező javaslat elfogadását csupán egyéni ambíciók miatt megakadályozzák. Az LMP is leszögezte, hogy amennyiben a TIBEK-kel kapcsolatos irányítási jogosultságokat megosztják, nem fogják támogatni a javaslatot. Nem először fordulna elő, hogy Pintér Sándor tervét éppen a Fidesz húzza keresztül. Még 2011 novemberében létrehozta volna a szuper-titkosszolgálatként emlegetett Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot, ám az ötlettel nyíltan szembeszegült – mások mellett – Kövér László házelnök. Végül egy zárószavazás előtti módosító javaslattal elvetették a NIBEK felállítását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »