Pintea szerint egyre kevesebben adnak hálapénzt a kórházakban

Pintea szerint egyre kevesebben adnak hálapénzt a kórházakban

Egyre kevesebben adnak hĂĄlapĂŠnzt a kĂłrhĂĄzakban, de a jelensĂŠg mĂŠg lĂŠtezik, mert nagyon mĂŠlyen gyĂśkerezik a romĂĄniai tĂĄrsadalomban – mondta hĂŠtfőn Sorina Pintea egĂŠszsĂŠgĂźgyi miniszter.

Az egĂŠszsĂŠgĂźgyi tĂĄrca vezetője egy tematikus vitĂĄn vett rĂŠszt a parlamentben, amelynek vĂŠgeztĂŠvel reagĂĄlt azokra a sajtĂłhĂ­rekre, miszerint „kĂŠptelen megoldani” a hĂĄlapĂŠnz-problĂŠmĂĄt.

„NyilvĂĄn nem tudom egyedĂźl megoldani ezt a problĂŠmĂĄt, vannak erre vonatkozĂł tĂśrvĂŠnyeink, vannak megoldĂĄsaink, amelyeket a kĂłrhĂĄzaknak alkalmazniuk kell, ugyanakkor viszont egyesek vonakodnak megoldani ezt a problĂŠmĂĄt. MĂĄr korĂĄbban is mondtam: idő kell, amĂ­g ez a jelensĂŠg eltĹąnik. A rendelkezĂŠsĂźnkre ĂĄllĂł jelentĂŠsekből az derĂźl ki, hogy csĂśkkenőben van a jelensĂŠg, de nem fog hirtelen eltĹąnni. Nagyon mĂŠlyen ĂŠl a kĂśztudatban. Igen, most is lĂŠtezik ez a jelensĂŠg a kĂłrhĂĄzakban” – mondta Pintea.

Hírdetés

A miniszter szerint egyrészt a büntetésektől való félelem, másrészt a megnövekedett egészségügyi bérek, de a páciensek erre a kérdésre irányuló figyelme és a médiakampány is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb beteg fizet hálapénzt.

Sorina Pintea azt javasolja a pácienseknek, hogy amennyiben pénzt kérnek tőlük a kórház alkalmazottai, azonnal értesítsék az intézmény vezetőségét.

Azt is megerősítette, hogy továbbra is a sürgősségi kórházakban tartja magát a legerősebben a csúszópénz jelensége.(agerpres)

NyitĂłkĂŠp: B365.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »