Pilinszky 100 – Tematikus műsorokkal ünnepli a közmédia a magyar költőt

Pilinszky 100 – Tematikus műsorokkal ünnepli a közmédia a magyar költőt

Idén lenne százéves a huszadik század magyar irodalmának legjelentősebb költője, Pilinkszky János. A kerek évforduló alkalmából a Duna TV-n a Tanúságtevők, valamint a Katolikus Krónika című műsorokban éltetik az alkotó halhatatlan életművét.

A hazai irodalmi élet főszereplője idén a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő, Pilinszky János lesz, aki 2021-ben duplán évfordulós: 100 évvel ezelőtt született és 40 évvel ezelőtt hunyt el.

A Duna TV Tanúságtevők című műsorában PILINSZKY 100 címmel készül rendhagyó adás, amelyben Turek Miklós színművész és a Kosbor együttes tolmácsolásában adnak elő Pilinszky-verseket. A verszenei kalandozás mellett Keserű György piarista szerzetes beszél a költő jelentőségéről, személyes kapcsolatáról műveivel azon a helyen, ahol Pilinszky diák volt. A hitélet és a vallás szerepe is helyet kap az emlékadásban, megmutatkozik Pilinszky mély istenhite, amely az őszinte, gyötrelmes útkeresésből fakad.

– kezdi a Duna TV Tanúságtevők című műsorában Keserű György piarista szerzetes és tanár, aki szerint Pilinszky titka, hogy verseivel mélyebbre vezeti az ember saját lelkére irányuló figyelmét. Az oktató gondolatait ikonikus versrészletek színesítik az adásban.

Hírdetés

A csatorna Katolikus Krónika című műsorában szintén Pilinszky János jubileuma kerül a középpontba, az adásban Nágel Kornél grafikusművész bemutatja Pilinszky inspirálta műveit és vall a költőhöz fűződő viszonyáról is.

A Pilinszky 100 a Tanúságtevők tematikus adásában megtekinthető vasárnap 11 órakor.

Katolikus Krónika minden vasárnap délelőtt 8:35-kor a Duna TV-n.

(MTVA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »