Piatra Neamþ: az ortodox egyház erõszakkal is lenyomná a lakók torkán a templomot

A Piatra Neamţ-i polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá annak az ortodox templomnak az építési engedélyét, amelyet az egyik lakónegyed zöldövezetére szeretett volna az egyház felhúzni, mivel az ott lakók közül többen is jelezték, hogy a templom túl közel, öt-hat méterre lenne a tömbházaktól.

A templom urbanisztikai tervét a polgármesteri hivatalhoz a jövendőbeli lelkész, Paul Sorin Vieru adta be, a beadványt követően az embereknek harminc napjuk volt, hogy megfogalmazzák az észrevételeiket a projekttel kapcsolatban. A polgármesteri hivatalnak közel 50-en jelezték hivatalos formában, hogy nem szeretnék, hogy a közelükben felépüljön a templom, mivel túl közel lenne a tömbházakhoz és elvenné a fényt, nagyobb lenne az autós forgalom, a légszennyezés, illetve beszűkülne a tér. A hivatal így nem adott engedélyt az építésre.

Ortodox pópa: csak az ateisták ellenzik a templomot

A pópa szerint két-három ember nem ért egyet a templomépítéssel, akik „lázadók”, „ateisták” és „bolondok”.

Az ott lakók azt mondták, hogy amennyiben a polgármesteri hivatal mégis engedélyezi a templom megépítését, akkor beperlik a hivatalt. „Nem engedjük, mert nem normális. Járunk templomba, kolostorba, de az a normális, hogy akkor menjünk és oda, amikor akarunk. Nem lehet ilyen közel a tömbházak mellé templomot építeni. A legfontosabb az, hogy egyenesek maradtunk és nem térdeltünk le bizonyos „intézmény” előtt, amelyik az gondolja az emberekről, hogy szolgák és csak arra jók, hogy adományozzanak” – mondta az építkezés egyik ellenzője.

Első fokon a lakók, de a fellebbezést a parókia nyerte

A lakók már 2011-től hadakoznak az egyházzal. A polgármesteri hivatal 49 évre koncesszióba adott egy 620 négyzetmétert a bukovinai és moldovai érsekségnek, de a lakók beleegyezéséhez kötötte az építkezést, akiknek egy része visszautasította azt, ezért az érsekség a bíróság elé vitte az ügyet. A Piatra Neamţ-i bíróság első fokon a lakók javára döntött, a fellebbezést követően viszont már az egyház nyerte a pert.

„Az elején az építkezés terve nem volt közvitára bocsátva, konkrétan megmondták, hogy itt templom lesz és kész. Néhányan azonban úgy gondoltuk, hogy nem kell templom az ablak alá, emiatt a pap beperelte azokat, akik nem írták alá, hogy beleegyeznek az építkezésbe” – mesélik a lakók.

A szűk hely mellett azt is nehezményezik, hogy nem szeretnének minden reggel harangszóra ébredni és azt is figyelembe kell venni, hogy semmi garancia nincs arra, hogy a templomot rendes időben be tudják fejezni, így nem szeretnének 10 évig egy építőtelep közelében élni. „Én egyetértettem azzal, hogy épüljön templom, de legalább 50 méterrel távolabb, igaz az magánterület és akkor az egyháznak fizetnie kellene érte, amire azt mondja, hogy annyi pénzük nincs.”

A pap szerint a lakók érvei nem állják meg a helyüket, mert szerinte az nem érv, hogy nem lehet nyugodt szívvel teregetni, miközben szertartás zajlik. Vieru szerint ez nem más, mint rosszhiszeműség és egyes lakók készakarva akarnak rosszat az egyháznak.

Arra kérdésre, hogy ha egy négyzetkilométeres körzetben öt templom is van, akkor miért kell még egy, a pap azt válaszolta, hogy azok közül nem mindegyik ortodox, és ha az érsekség több parókiára osztotta a lakónegyedet, akkor úgy illik, hogy az itt lakóknak is jusson templom.

Az ördög a hibás

A harc a templom építése körül tovább folytatódik, most már transzcendens magasságokban is. A pap a hívekhez olyan szórólapokat juttatott el, amelyeken az szerepel, hogy az ördög hibájából nem lehet elkezdeni az építkezést, aki mindenhová beleüti az orrát és valójában az ellenzőkön keresztül ő hadakozik Istennel. Hogy ezzel ellenségeskedést szít az a hívek között? Ugyan már!

Forrás: Hotnews


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »