Piackutatás volt, referencia nem

Piackutatás volt, referencia nem

Úgy tűnik, csupán a látszat kedvéért hívott meg három céget a rendőrség a legújabb, több százmillió forintos hőkamera- és éjjellátókészülék-tenderére. Ugyanis a várható befutón, a Milipolon kívül a másik két cégnek nincs e téren referenciája – miközben más, referenciával rendelkező cégeket nem kértek föl ajánlattételre. Eközben újabb hőkamerák romlottak el, és a 31 ezer forintos órabérért szervizelő Milipol egyelőre nem boldogul a javítással.

Megerősítette a rendőrség lapunk értesülését, miszerint három céget hívtak meg a legújabb hőkamera- és éjjellátókészülék-tenderre. Az összesen bruttó 592 millió forint értékű beszerzést ezúttal sem nyílt, hanem hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárásban folytatják le. A piaci verseny kizárását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendvédelmi beszerzések részletszabályait tartalmazó 2004-es kormányrendelet egyik passzusával magyarázta, amely ezt lehetővé teszi, „ha a válsághelyzet vagy fegyveres konfliktus miatt előállt helyzet sürgőssége összeegyeztethetetlen a meghívásos és a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás esetén előírt határidőkkel”.

Mivel a berendezéseket elsősorban határvédelemre vetnék be, a bevándorlási válsághelyzet miatt a sietség akár érthető is lehetne. Az már kevésbé, hogy az eljárásra a rendőrség kvázi „házi beszállítójának” számító Milipol Zrt.-n kívül miért két olyan céget hívtak meg, amelyeknek nincs e téren komoly referenciája. Ehhez képest az ORFK válaszlevelében arra hivatkozott, a három cég kiválasztását piackutatás előzte meg. Lapunk már augusztusban megírta, hogy a Milipol mellett meghívták a debreceni székhelyű Tactical Kft.-t, amely korábban több rendőrségi beszerzésnél szorosan együttműködött a Milipollal; például legutóbb a sisaktendernél is kisegítették egymást. A harmadik résztvevő információink szerint nem ad be ajánlatot, mert a pályázatot lefutottnak tekinti. Forrásaink szerint meglepetés lenne, ha nem a Milipol nyerné a beszerzést. Eközben több jelentős hazai céget nem hívtak meg az eljárásra, amelyek korábban megbízhatóan szállítottak le hőkamerákat és éjjellátókat a rendőrségnek vagy a honvédségnek.

A néhai Fenyő János médiavállalkozó egykori munkatársa, Székely Herbert tulajdonában lévő Milipol mostani meghívása azért is furcsa, mivel a cég korábban két hőkamerákkal kapcsolatos tenderben is késedelmesen teljesítette vállalt feladatait, ezért a rendőrség mindkettőnél kötbérrel sújtotta. A déli folyami határőrizeti rendszer késedelmes kiépítéséért 44,1 millió forintos kötbért kellett fizetniük. Újabban pedig a hőkamerák javításával nem boldogulnak, a 31 ezer forintos javítási óradíj ellenére. Az ORFK friss tájékoztatása szerint jelenleg három is rossz: egy mobil és két stabil hőkamera. Pedig azokra az illegális migránsok miatt nagy szükség lenne. A kötbér összegének kiszámítása itt még folyamatban van.

Arra a kérdésünkre, hogy a két kötbéres eset nyomán miért számítanak még mindig a Milipolra, az ORFK azt felelte: „A piaci szereplők korábbi késedelmes teljesítése nem vetíti előre automatikusan, hogy a későbbiekben is mulasztani fognak”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »