Phylazonit-hatás: 15-18 százalékkal jobban fizet a búza!

A gazdálkodók megyeszerte igyekeznek kihasználni a kedvező, esőmentes napokat, s gőzerővel folytatják a kalászosok betakarítását. Nem jelent kivételt ez alól a mezővári Szipa Farmergazdaság sem, ahol a minap jártunk: itt az őszi búzát aratta a kombájn.

Ahogy Szeles János ágazatvezető elmondta, egy 6,5 hektáros táblán zajlott a betakarítás, amelynek 1,3 hektáros részén Phylazonitot alkalmaztak tavaly ősszel, illetve ez év tavaszán. Tájékoztatása szerint ősszel, a vetés előtt mezei permetezőgéppel vitték ki a tarlóbontót a kukorica szármaradványára, majd tárcsázással dolgozták be a földbe a biotrágyát. Tavasszal pedig a gyomirtóval egy menetben vittek ki Phylazonitot – ugyancsak 15 litert hektáronként.

„A tarlóbontó hatására a növényi maradványok gyakorlatilag teljesen lebomlottak, s feltárultak a bennük lévő tápanyagok a búza számára. A talajoltóval ráerősítve még kedvezőbb feltételeket teremtettünk a búza számára, ami meg is hálálta a gondoskodást: a kezelt területen jobban kelt, bokrosodott, erőteljesebb gyökérzete és szára fejlődött ki, szebb volt a színe is. Később pedig nagyobb, több szemet tartalmazó kalász fejlődött ki a Phylazonittal támogatott növényeken” – mutatott rá a gazdálkodó.

A végső következtetést azonban most, aratáskor tudták levonni a farmergazdaságban, s nem csalódtak! „Annak ellenére, hogy elég későn, november közepén került a mag a földbe, 15-18 százalékkal nagyobb a hozam a Phylazonittal kezelt területen. Ha pedig e mező sokéves átlagát vesszük, akkor még nagyobb a különbség” – húzta alá Szeles János. „A magasabb termésátlag mellett az sem mellékes, hogy lényegesen javult a talaj szerkezete, lazábbá, morzsalékosabbá vált, ami különösen fontos a mi agyagos, kötött talajainkon” – tette hozzá.

A magunk részéről erőt és egészséget, gazdag termést kívánunk Szeles Jánosnak és csapatának, közöttük Pál János kombájnosnak és Szarka Endre segédkombájnosnak, illetve ijf. Szeles Jánosnak, aki fiatal kora ellenére nagy segítséget jelent a gazdálkodásban!

Bíró László

Aki érdeklődik a Phylazonit iránt, keressen bennünket Beregszászban, az Európa-Magyar Házban, a Széchenyi u. 59 B. alatt. Tel./fax: (03141) 4-21-08. Mobil: +380-96-587-11-86; +380-93-115-29-14; +380-66-437-58-00. Honlap: filazonit.com. Facebook: Phylazonit UA

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 31. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaPhylazonitbúzagazdaságmezőgazdaságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »