Phjongcshang 2018 – Nagy Konrád viszi a magyar zászlót

Phjongcshang 2018 – Nagy Konrád viszi a magyar zászlót

PHJONGCSHANG. A gyorskorcsolyázó Nagy Konrád viszi a magyar zászlót a phjongcshangi téli olimpia pénteki nyitóünnepségén.

Legutóbb a 2002-es, Salt Lake City-i játékokon érte nagypályás gyorskorcsolyázót az a megtiszteltetés, hogy a magyar csapat első, lobogót tartó embereként vonulhatott a stadionba a nyitóceremónián. Akkor Egyed Krisztina vitte a piros-fehér-zöld zászlót, azóta kétszer rövidpályás gyorskorcsolyázóra, egyszer műkorcsolyázóra esett a választás.   

A 25 éves, egyetemi világbajnok Nagy Konrád másodszor szerepelhet olimpián, Szocsiban 26. lett 1500 méteren, idén viszont kedvenc távja mellett 1000 méteren is indulási jogot szerzett.   

Az éremesélyes rövidpályás gyorskorcsolyázók szóba sem kerülhettek zászlóvivőként, mivel másnap az első hivatalos versenynapon már szerepelnek, így számukra nem lett volna szerencsés részt venni az általában legalább három órán át tartó megnyitón, amelyre várhatóan dermesztő hidegben kerül sor. Ráadásul később kiderült, éppen akkorra kaptak edzéslehetőséget, így végül azok sem vesznek részt az eseményen közülük, akik szombaton nem lépnek jégre.   

A XXIII. téli olimpia nyitóünnepsége magyar idő szerint pénteken délben kezdődik.

Hírdetés

Az AP két magyar ezüstérmet jósol

Az AP amerikai hírügynökség jóslata szerint Magyarország Liu Shaolin Sándor révén két ezüstérmet nyer majd a pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpián.

Az AP szerdán a játékok minden számában közölte, kiket vár a dobogós helyekre. A hírügynökség munkatársai szerint az 500 méteren világbajnok idősebbik Liu-testvér ezen a távon és 1000 méteren lesz majd második.

A múlt héten egy amerikai sportadat-elemző cég, a Gracenote közölte előrejelzéseit, s szintén két magyar dobogós szereplést prognosztizált, ám várakozásai némileg eltérnek az AP-étől. Liu Shaolin Sándort ugyan 500 méteren szintén dobogóra várja, annak is a második fokára, ám szerinte 1000 méteren nem ő, hanem öccse, Liu Shaoang lesz érmes, s bronzot vehet át. A magyarok ezzel a 23. helyet szereznék meg az éremtáblázaton az amerikai cég szerint.

A téli olimpiák történetében a magyarok eddig összesen hat érmet szereztek. Az 1948-as St. Moritz-i játékokon a Kékesy Andrea, Király Ede műkorcsolya-páros, valamint 1980-ban Lake Placidben a Regőczi Krisztina, Sallay András jégtánckettős lett ezüstérmes. Az 1932-es Lake Placid-i és az 1936-os garmisch-partenkirchen-i játékokon a Rotter Emilia, Szollás László műkorcsolya-páros, míg az 1952-es oslói és az 1956-os Cortina d'Ampezzo-i olimpián a Nagy László, Nagy Marianna műkorcsolya-páros szerzett bronzérmet.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »