Phjongcshang 2018 – A címvédő Kanadát kiejtve döntősök a németek

Phjongcshang 2018 – A címvédő Kanadát kiejtve döntősök a németek

PHJONGCSHANG. Történelme legnagyobb sikerét ért el a német férfi jégkorong-válogatott azzal, hogy bejutott a phjongcshangi téli olimpia döntőjébe, miután a pénteki elődöntőben 4-3-ra legyőzte a címvédő kanadai csapatot. A németek az oroszokkal találkoznak a fináléban.

Az első harmad kiegyenlített csatát és kevés kapura lövést hozott. A 15. percben a németek – akik korábban a svájciakat és nagy meglepetésre a svédeket is búcsúztatták – kettős emberelőnyben betaláltak Brooks Macek révén.   

A második játékrész első fele valóságos hidegzuhany volt a kanadaiaknak: előbb Matthias Plachta, majd Frank Mauer váltott gólra egy kontrát. Utóbbi látványos mozdulattal, a botot a lába között fogva volt eredményes (3-0).   

Emberelőnyben Gilbert Brule szépített, ám amikor a németek kerültek létszámfölénybe, három másodperc alatt gólt ütöttek: Plachta kékvonalas lövése Patrik Hager lábán váltott irányt (4-1). Rá egy percre Brule fejsérülést okozott David Wolfnak, és ezért végleges kiállítást kapott. Még a szünet előtt a németek kétszer is a kapuvasat találták el.   

A harmadik harmad elején Mat Robinson faragott a hátrányból (4-2). Dominik Kahun büntetőt hibázott, így nem állt vissza a háromgólos különbség. Újabb emberelőnyben megint betaláltak a kanadaiak, Derek Roy lövése pattant be (4-3). A hajrában a tengerentúliak a kapusuk helyett is mezőnyjátékost küldtek a jégre, de nem tudtak egyenlíteni.   

A németek még nem játszottak olimpiai döntőt. Ezt megelőzően kétszer voltak bronzérmesek: 1932-ben, illetve NSZK néven 1976-ban. 1998 óta először fordul elő, hogy Kanada, a sportág szülőhazája aranyérem nélkül marad az ötkarikás játékokon: a női csapat elveszítette a döntőt, a férfiak pedig a bronzéremért küzdhetnek.
        
    Eredmény (az olimpia honlapja alapján):
    férfi jégkorong, elődöntő:
Németország-Kanada 4-3 (1-0, 3-1, 0-2)
————————————–
gól: Macek (15.), Plachta (24.), Mauer (27.), Hager (33.), illetve Brule (29.), Robinson (43.), Roy (50.)
    
    korábban:
Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)-Csehország 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
—————————————————————–
gól: Guszev (28.), Gavrikov (29.), Kovalcsuk (60.)

    A további program:
    szombat:
bronzmérkőzés: Csehország-Kanada 13.10
    vasárnap:
döntő: OAR-Németország 5.10


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »