Philip Hammond a bankokért lobbizik

Philip Hammond a bankokért lobbizik

Nagy-Britannia a Brexit után is a szabadkereskedelem szószólója marad – jelentette ki tegnap a davosi Világgazdasági Fórumon Theresa May, aki szerint a kormányzat stratégiája garantálja, hogy az ország az egyik legjobb hely marad a világon, ahol üzleti vállalkozást érdemes indítani és folytatni. Magával a Brexittel azonban nem foglalkozott.

Ismét sürgette, hogy a technológiai vállalatok vállaljanak nagyobb felelősséget az internetes tartalmakért. „Egyszerűen nem állhatnak félre, miközben a platformjaik megkönnyítik a gyermekek bántalmazását, a modern rabszolgaságot, illetve a terrorista és szélsőséges tartalmak propagálását” – jelentette ki. A technológiai cégek foglalkoztatják a világ legnagyobb elméinek jó részét, így nyilvánvaló, hogy képesek lennének olyan rendszer kifejlesztésére, amely automatikusan törli az elfogadhatatlan tartalmakat – tette hozzá, és három prioritást nevezett meg: meg kell fontolni újfajta szabályozás szükségességét, a befektetőknek figyelembe kell venniük, milyen társadalmi hatásuk van azoknak a vállalatoknak, amelyeket a pénzükkel támogatnak, és ki kell dolgozni a mesterséges intelligencia etikai aspektusát.

Hírdetés

Davosban van Philip Hammond pénzügyminiszter és Mark Carney, a brit jegybank vezetője is. Előbbi egy panelbeszélgetésen ismét sürgette, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat is belevegyék a Brexit utáni kapcsolatokat szabályozó megállapodásba. Ez szerinte mindkét fél érdeke, mert ellenkező esetben nem az európai városok, hanem New York és Szingapúr veszi majd át a londoni City szerepét. Mint mondta, a pénzügyi szolgáltatások kérdése áll a brit tárgyalási stratégia középpontjában, és a szektor fontosságát alátámasztják a számok is. „Százmilliárd fontos kereskedelmi deficitünk van Európával szemben, míg a szolgáltatások terén 40 milliárd fontos a többletünk. Csak olyan megállapodás fogadható el, amely mindkét fél számára tisztességes, márpedig az Egyesült Királyság szempontjából nem tisztességes, ha a kereskedelmet beleveszik az egyezménybe, a szolgáltatásokat viszont nem” – fejtette ki. Mark Carney, a Bank of England kormányzója a Times értesülése szerint egy magánreggelin elismerte, hogy a Brexit eddig hetente több mint 200 millió fontos kiesést okozott a GDP-ben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »