Pezsgőforradalmat hozott Angliának a klímaváltozás

Pezsgőforradalmat hozott Angliának a klímaváltozás

Angliában vásárolnak területeket a francia champagne-házak; a klímaváltozás miatt ugyanis egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő. A tendencia gyorsan erősödik: 2015-ben 46 aranyérmes termékkel, egy évvel később már világbajnok Blanc de Blancs pezsgővel dicsekedhettek az angolok. Az új trendek a magyar szakmabelieket sem hagyják figyelmen kívül, akiknek áprilisban a pezsgő-világbajnokság alapítója, Tom Stevenson tart kóstolóval egybekötött előadást az angol pezsgőforradalomról.

A klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt években több új szereplő is megjelent a világ pezsgőpiacán. Az utóbbi időben a legmeglepőbb sikereket az angol pezsgőtermelők érték el: akik 2014-ben még 59, 2016-ban már 93 tétellel neveztek a pezsgők világbajnokságán.

Van okuk a lelkesedésre, hiszen 2017-ban az angol Hattingley 2011-es évjáratos Blancs de Blancs (Magnum) a kategóriában pezsgője francia vetélytársait is maga mögé utasítotva lett a világbajnok blanc de blancs.

Az Egyesült Királyságban ma már több mint 500 szőlőskert van 2330 hektáron, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak. A pezsgők a bortermelés 66 százalékát adják.

A legnépszerűbb szőlőfajták pezsgőkészítéshez a Champagne régióban is használt chardonnay, pinot noir és pinot meunier. Bár az időjárás azonban nem mindig kedvez az angol pezsgő sikerének, a champagne-hoz képest megfizethető az ára: a győztes Hattingley 2011 Blancs de Blancs normál üveg ára 33 font, vagyis 12 000 forint.

A brit újdonságokat idén áprilisban Magyarországon is meg lehet kóstolni egy előadás keretében, amelyet Tom Stevenson, a pezsgő-világbajnokság alapítója tart a április 6-án a Várkert Bazárban. Stevensont a champagne legnagyobb szakértőjének tartják, az általa alapított The Champagne & Sparkling Wine World Championshipset 2014 óta rendezik meg évente.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »