Pezsgő élet a szalkai tájházban

Pezsgő élet a szalkai tájházban

A szalkai tájház az egyetlen, amely állandó jelleggel működik, él, évszakoktól függetlenül várja látogatóit, a gyermekeket, a kézművességgel ismerkedni vágyó fiatalokat, felnőtteket.

Annál is inkább, mert akkor még igen kevés helyen nyitottak falumúzeumot, főleg civil kezdeményezésre.

Dikácz Zsuzsanna, az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társaság alapítója volt az a bátor, aki felvállalta, s látott benne „fantáziát” a hagyományokat még őrző lakosok, a helyi népművészeti csoport bevonásával, hogy élő tájházat álmodjon az Ipoly partjára. S lám a céltudatos munka, a kitartás, a következetesség meghozta gyümölcsét.

2003- ban az általuk megvásárolt, egyetlen régi formájában megmaradt, 1867-ben épült vályogházat pályázati segítséggel megvásárolták. A sátortetős, kék-zöld eredeti virágornamentikával díszített ház egyre ismertebb lett határon innen és túl. Az addig határ menti település nemcsak a nyári Ipoly parti randevú szervezéséről lett ismert, de a látogatókat mindig nyitott ház várta, – s várja azóta is – ahol mindig sült valami a kemencében, vagy főtt valami hagyományos étel a kiskonyha régi sparheltjén.

2001- ben a Limes – Anavum Szalkán rendezte meg a régió első kézműves táborát, a helyi sportcsarnokban, 2003 óta viszont ez a helyi társulás szervezi a nyári kézműves táborokat, napjainkban is, több korosztály részére és az egész nyár folyamán kéthetes turnusokban.

Hírdetés

A mesterek közül többen már sajnos meghaltak, de a helyiek közül ifjabbak megtanulták az oly ritka mesterséget is pl. mint a kötélverés, vagy a szőnyegszövés, fafaragás. Mindig volt és van e háznak 15 kézművese, akik nyaranta tanítják az érdeklődő gyerekekkel, ifjakkal a mesterségeket, s persze vendég oktatóval is dolgoznak.

Pár éve már nemcsak kézműveskednek, de Dikácz Zsuzsanna, és azon felnőttek, akik még ismerték az egészséges táplálkozás alapjait, bevezették a vegyszerek és tartósítók nélküli befőzések készítését, lekvárfőzést, kemencében sült kalácsok, rétesek, lepények készítését. Megismerkednek a teljes kiőrlésű gabonafélék termékeivel, amelyeket az udvari kemencében készítenek, s ma már rendeléseket is felvesznek.

Ezzel bekapcsolódva két területi projektbe, amely az idősek foglalkoztatását is szolgálja. A falu régi óvodájában idősek otthonát tervezik. Céljuk, hogy az idősebb generáció a fiatalokkal együtt alkothasson régi ill. új módszerekkel. Sőt, szakosított táborok megvalósítását is tervezik a jövőben.Az építkezések, bővítések 2021-ben kezdődnek.

Ez évben is meghirdették, s már zajlik is a kézműves tábor, melyre még várnak jelentkezőket. Sőt, egynapos részvétel is lehetséges.

Idén is az évkör munkálatainak 15 kézműves foglalkozását tanulják a táborozók, az alkotásaikat hazaviszik. Tanulják a helyes táplálkozás szerinti étkezést – ősgabonák, kenyérsütés a kinti épített kemencében, eltevési technikák nagymamáink receptje alapján tartósítószer nélkül. A gyerekek játszva tanulnak, barátokra lelnek, és sok új élménnyel gazdagodnak.

Közelebbi információ honlapukon vagy facebook oldalukon található


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »