Pew kutatóintézet: 2050-re megháromszorozódhat Európa muszlim lakossága

Pew kutatóintézet: 2050-re megháromszorozódhat Európa muszlim lakossága

Jelentősen emelkedni fog a muszlim lakosság aránya Európában, ami 2050-re a jelenlegi 4,9 százalékhoz képest a 7,4–14 százalékot is elérheti – jósolja az amerikai Pew kutatóintézet, ami kutatásában három forgatókönyvet vizsgál.

Mindenképpen emelkedni fog a muszlim lakosság aránya Európában a következő évtizedekben – derül ki az amerikai Pew Reserch Center harminc európai országra, az Európai Unió tagállamain kívül Norvégiára és Svájcra kiterjedő felméréséből. Kiindulási pontként a 2016-os félévi adatokat veszik alapul, eszerint Európában jelenleg 25,8 millió muszlim él. Mint írják: a muszlim népesség aránya 2050-re a jelenlegi 4,9 százalékhoz képest a 7,4–14 százalékot is elérheti.

A kutatásban a bevándorlás három lehetséges változatát vázolják fel. Az első forgatókönyv azt az elméleti verziót vizsgálja, mi történne, ha a folyamatos bevándorlás teljesen megállna, és a továbbiakban egy iszlám vallású személy sem költözne Európába. A Pew felméréséből kiderül: az európai muszlimok aránya még ebben az esetben is növekedne, mivel a már itt élő közösség fiatalabb és termékenyebb az európai átlagnál. Ez a verzió 2050-re 7,4 százalékos muszlim arányhoz vezetne a tavalyi 4,9 százalék helyett.

A második forgatókönyv a közepes mértékű migráció esetét vizsgálja, s nem számol a menedékkérőkkel, csak a gazdasági bevándorlókkal és a családegyesítés miatt bejövőkkel. Ezen verzió szerint az iszlám vallásúak aránya 2050-re elérheti a 11,2 százalékot.

Hírdetés

A harmadik változat a jelentős mértékű migrációt veszi alapul, ebben az esetben Európa teljes lakosságának 14 százalékát teszik majd ki a muszlimok, akiknek Németországban és Svédországban emelkedne leginkább a számuk. Míg tavaly a muszlimok aránya Németországban 6 százalék volt, 2050-re 20 százalékr , Svédország esetében pedig a jelenlegi 8 százalékról 31 százalékra emelkedne az arányuk.

A kutatásból az is kiderül, hogy a vizsgált harminc ország összlakossága csak abban az esetben növekedne, ha a harmadik forgatókönyv, vagyis a jelentős mértékű bevándorlás valósulna meg. Ez esetben a Pew szerint a tavalyi 520,8-ról 538,6 millióra emelkedne a mai huszonnyolc EU-tagország, valamint Norvégia és Svájc együttes népessége. A második forgatókönyv viszont már a jelenleginél kisebb, 516,9 milliós összlakosságot jósol az évszázad közepére, míg a bevándorlás teljes megtorpanása esetén a lakosság 2050-ben már csak 481,7 millió lenne.

Forrás: Pew Research Center/Mandiner.hu

Nyitókép: wbir.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »