Peugeot 3008 GT: Frissítés után

Peugeot 3008 GT: Frissítés után

Az oroszlános francia márka nevezéktana a leglogikusabbak egyike: a megjelölésekből rögtön tudjuk, melyik modellnek hol a helye. A szabadidősök között a 3008-asé például középen, a 2008 és az 5008 között.

Ezt a maga kategóriájában arany középútnak számító autót teszteltük legutóbb, 130 lóerős dízelmotorral, nyolcgangos automata váltóval és attraktív GT szereltségben.

A közelmúltbeli frissítés során az autó még inkább belesimult az egységes Peugeot-formavilágba, ami a frontrészen látható a legjobban. Itt is megjelentek például a rozmár agyaraira emlékeztető függőleges nappali fények, mégpedig tekintélyt parancsoló 32 m-es hosszúságban. A maszk formája és térhatású mintázata szintén családi jellegzetesség, na és a fényszórók alatti bordázat sem mindennapi látvány.

Itt tesszük hozzá azt is, hogy a fényszórók e szinten Full Led kivitelűek. Mindehhez jön még a GT szereltség vizuális többlete, úgymint: a feketére lakkozott külső tükrök és tető, valamint az impozáns méretű krómozott dupla kipufogó. A többi krómbetét helyett viszont inkább feketéket használtak, ami tovább emeli az autó eleganciáját. Hátul pedig a lámpák belső elrendezése hozott újat az összképbe.

Hírdetés

Itt nem volt sok változtatnivaló, az enteriőr eddig is kifejezetten modern, sőt progresszív volt. Picit átrendezték a középkonzolt a váltókar körül, a központi kijelzőt rábiggyesztették a műszerfalra. Grafikája szebb lett, és néhány új funkció is lehívható rajta, pl. a 200 méterig működő opciós éjjellátás (1300 €). Hátránya pedig az, ami eddig is volt: az ikonböködések abszolút túlsúlya.

Mert igaz ugyan, hogy sok alapfunkció a tízcolos képernyő alatti nyomógombokkal is aktiválható, de a részletesebb beálltásaik már kizárólag érintéssel. Ez még a légkondira is érvényes. A sofőr természetesen szintén digitális műszerfalat lát maga előtt, amelyet többféleképpen variálhat. A legklasszikusabb – két körműszeres – megjelenítésnél viszont szoknia kell, fogy a fordulatszámmérő mutatója visszafelé mozog… Ami pedig a helykínálatot illeti, elöl-hátul a kategória jobb átlaga, beleértve az alapon fél köbmétert meghaladó, kitűnően pakolható koffert is.

A szereltség e szinten már gyakorlatilag az összes vezetéstámogató rendszert tartalmazza, az önfékezős tempomattól kezdve a koccanásgátlón keresztül a sávtartó automatikáig. Az értékesebb feláras holmik közül pedig még az 500 euróba kerülő aktív parkolósegéd érdemel említést.

A Peugeot egyelőre bátran vállalja a dízelmotorokat, a 3008-as kínálatából sem hiányzik a gázolajos verzió. A másfél literes HDi-ről van szó, ami egyébként itt pici csalódást jelent: egy GT megjelölésű autóban potensebb masinára számít az emberfia. Másfelől viszont ez a motor teljesen rendben van: átlagos, vagy akár dinamikusnak is nevezhető tempóhoz bőven elég a 130 lóerő és a korán jelentkező 300 Nm-es nyomaték. A tesztautóban dolgozó nyolcgangos japán Aisin váltóról pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Reakcióideje villámgyors, kapcsolásai gyakorlatilag észrevehetetlenek, a fogyasztást és az emissziókat pedig alacsonyabban tudja tartani, mint a kézi váltós motorkombináció. Aztán volt még rezsimválasztónk, Eco, Normal és Sport pozíciókkal, amelyeket főleg a váltó kapcsolásain éreztünk. Az autó pozitívumai közé sorolható még a komfortos futómű, amely jól nyeli el az átlagos útegyenetlenségeket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »