Petraeus tábornok lehet az amerikai külügyminiszter

David Petraeus tábornokkal, a CIA volt igazgatójával, az afganisztáni, USA vezette nemzetközi koalíció egykori afganisztáni főparancsnokával találkozott Donald Trump megválasztott elnök hétfőn. A négycsillagos tábornok lehet a befutó a külügyminiszteri posztra, de este kiderült: a Pentagon vizsgálatot folytat Petraeus korábbi ügyében. 2012-ben Paula Broadwellnek, Petraeus akkori szeretőjének minősített adatokat adhatott át, amikor az könyvet írt róla. Trump újra találkozik Mitt Romney korábbi republikánus elnökjelölttel, aki szintén esélyes a külügyminiszterségre.

„Nagyon jó megbeszélés volt, majd meglátjuk, mire jutunk” – írta Donald Trump a találkozó után a Twitteren, ahol azt is közölte, hogy a szakember nagyon nagy benyomást tett rá. A hírek szerint a Petraeus lehet az egyik esélyes a külügyminiszteri posztra.

A tábornok 2010-2011-ben az Afganisztánban harcoló amerikai erők főparancsnoka volt, majd Barack Obama elnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójává nevezte ki őt. 2012-ben kellett lemondania, mert kiderült, hogy házasságon kívüli viszonya volt, akivel a gyanú szerint titkosított információkat osztott meg. Egy múlt heti interjújában a tábornok már késznek mondta magát arra, hogy szerepet vállaljon a leendő Trump-kormányba, de ez most veszélybe kerülhetett, miután hétfő este kiderült, hogy a Pentagon újra vizsgálja az ügyét. 

Trump viszont valószínűleg még nem döntött a posztról: egyrészről a kampánystábjából azt lehetett hallani, hogy a megválasztott elnök nem szeretné, ha a védelmi és a külügyi tárcát is korábbi tábornok irányítaná. Másrészről kedden ismét találkozik a poszt egy másik várományosával, az őt a kampány alatt többször bíráló, korábbi republikánus jelölt Mitt Romney-val. A volt massachusettsi kormányzó ellen viszont Trump környezetéből többen is kikeltek: Kellyanne Conway, az ingatlanmogul korábbi kampánymenedzsere több interjúban is megkérdőjelezte a volt kormányzó alkalmasságát a posztra.

Donald Trump kedden nemcsak Mitt Romneyval, hanem Bob Corker tennessee-i szenátorral, a szenátus külügyi bizottságának elnökével is egyeztet a külügyminiszteri posztról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »