Petr Kellner cseh milliárdos minden bizonnyal túlélte a helikopter-balesetet. A hegyimentőkre várva veszthette életét

Petr Kellner cseh milliárdos minden bizonnyal túlélte a helikopter-balesetet. A hegyimentőkre várva veszthette életét

Petr Kellner cseh milliárdos minden bizonnyal túlélte a tavalyi alaszkai helikopter-balesetet, és hegyimentőkre várva vesztette életét. A baleset egyetlen túlélője, David Horváth cseh fotós által benyújtott új kereset szerint a hegyimentők kiérkezése túlságosan sokáig tartott a gépet üzemeltető vállalat mulasztása miatt – írja az Anchorage Daily News napilapra hivatkozva az O médiách.com.

A baleset után benyújtott kereset szerint Gregory Harms hegyi vezető is életben maradt. A bírósági dokumentumok arról azonban nem számolnak be, hogy meddig volt életben Kellner és Harms, mi okozta a halálukat, és gyorsabb reakció esetén meg tudták-e volna menteni őket.

Petr Kellner milliárdos üzletember és a helikopter többi utasa heliskiingen vett részt Alaszkában, melynek lényege, hogy a résztvevőket helikopterrel szállítják a megközelíthetetlen, hóval borított hegycsúcsokra, és onnan nem kijelölt pályán csúszhatnak le a völgybe, ahol a helikopter ismét felveszi őket.

A Kellnert, két további ügyfelet, valamint a két hegyi vezetőt szállító helikopter tavaly márciusban a Knik-gleccser közelében zuhant le. A balesetet egyedül Horváth élte túl, akit a hegyimentőknek a baleset után hat órával sikerült kiszabadítaniuk a roncsokból, miközben a hőmérséklet jóval nulla fok alatt járt.

Hírdetés

Horváth most a helikopter működtetőjét, a Soloy Helicopters vállalatot perelte be. Állítása szerint a vállalat túl későn reagált a balesetre, ugyanis a helikopter utolsó jelzésének regisztrálása és a hegyimentők figyelmeztetéséig két és fél óra telt el.

Horváth a baleset után egy hetet töltött egy alaszkai kórházban, kritikus állapotban. A férfinek eltörött a bordája, mindkét térde kificamodott, amit azonnal műteni kellett. Emellett fagyási sérüléseket is elszenvedett, melynek következtében a jobb kezén néhány ujját, míg a bal kezén az összes ujját amputálni kellett.

A benyújtott kereset szerint a cseh fotográfusnak több traumát is el kellett szenvednie, ugyanis amellett, hogy két társa és a pilóta azonnal életét vesztett, végig kellett néznie, ahogy két társa a hegyimentőkre várva meghal.

A Soloy Helicopters vállalat nyakába az elhunyt Harms hegyi vezető élettársa és gyermeke is pert akaszt, mondván, a helikopter pilótája nem rendelkezett elegendő tapasztalattal az ilyen típusú repülésekre, a vállalatnak pedig nem volt meg a szükséges áttekintése a gép felett, és későn figyelmeztetett az eltűnésére.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »