Petőfi-Tompa Országos Seregszemle kiváló szervezéssel, tehetséges előadókkal

Petőfi-Tompa Országos Seregszemle kiváló szervezéssel, tehetséges előadókkal

„Profi szervezés, kirobbanó tehetségek, érzelmi hullámvasút. Néhány produkciótól még most is könny gyűlik a szemembe. Elképesztő élmény volt” – így jellemezte a Petőfi-Tompa Országos Seregszemle mindent eldöntő szombati napját H. Nagy Péter irodalomtörténész, egyetemi tanár, aki köszönetet mondott, hogy részt vehetett a zsűri munkájában.

Május 26-án a Komáromi Jókai Színház előadását, a Mátyás sípja zenés mesejátékot tekinthették meg a régióbeli alapiskolás tanulók. Május 27-én nagy sikere volt a koncertnek, amelyen közreműködött a Kor-Zár együttes és vendégeik, fellépett a KicsiHang együttes és a Ketten együttes, azaz Göbő Anna és Sándor. Ugyancsak nagy volt az érdeklődés Strba Sándor érsekújvári helytörténész izgalmas városnéző sétája iránt. Priskin Zoltán, a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója elmondta, a verseny napján játszóházat nyitottak az országos megmérettetés résztvevőinek, és Badin Ádám bábművész előadását tekinthették meg a gyerekek, és az iskolaudvaron gyakorló íjászok is bemutatót tartottak.

A rendezvény főszervezője a Csemadok Országos Tanácsa volt, amelyhez csatlakozott a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége. Sztruhár Izrael Diána a Csemadok országos elnökségének tagja, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnöke remek csapattal dolgozott, szervezőtársa volt Ozsvald Norbert alelnök, Neszméri Tünde a Csemadok országos elnökségi tagja és Danczi József, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke. A versenyt és az esti eredményhirdetést élő adásban közvetítette a Visual Team csapata, élén Stugel Tiborral. Az adásokat az érdeklődők utólag is megtekinthetik a Csemadok közösségi oldalán.

Nagyon örültem a hírnek, hogy a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya és helyi szervezete vállalta a szervezést, és ha ők valamit vállalnak, akkor azt meg is csinálják! Rimaszombatban a kultúrház felújítása miatt erre idén nem lett volna lehetőség, az előző két évben a koronavírus járvány miatt maradt el a verseny. A Petőfi bicentenárium miatt úgy döntöttünk, Tompa-Petőfi országos seregszemlét rendezünk, így megmaradhat a folytonosság. A Tompa Mihály országos, harmincadik jubileumi versenyét már reményeink szerint Rimaszombatban tartanánk. Szeretném, ha minél több lehetőséget kapnának a versmondók, a prózamondók. Több ezer jelentkezőnk volt, a pedagógusokkal, a családtagokkal, a barátokkal együtt ez a verset, az irodalmat kedvelők nagy ünnepe. Külön öröm számomra, hogy élő adásban közvetítették ezt a szenzációs programot, így egy igazi közös ünnepünk volt!„ – nyilatkozta lapunknak Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

H. Nagy Péter elmondása szerint: „A verset a nyelv funkcióteljességeként határozhatjuk meg, amely elválaszthatatlan az újramondástól és minden előadásban ott van egy személyiség is, meg egy másik szerepkör, amelyet az értelmezés felépít.” Az irodalomtörténész szerint így az emlék még élesebb marad, hiszen egy-egy vers vagy prózai alkotás felidézi majd a megszólaltatóit is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen családias hangulat uralkodott, Ozsvald Norbert, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának alelnöke és fia Ozsvald Damián citeráztak, énekeltek. Damián egykor szintén eredményesen szerepelt a szavalóversenyeken, jelenleg a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium dráma tagozatán tanul és a gála műsorvezetőjeként is remekül helytállt.

Gál Tamás színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, a rendezvény fővédnöke elmondta, a nagyszerű költők szegényebbekké válnának, ha nem lennének a révészek, a versmondók, előadók, akik átviszik a túlsó partra a verset. Elenyésző azon nemzetek száma, ahol még versmondó versenyeket rendeznek, tette hozzá Gál Tamás, és felhívta a versenyzők figyelmét arra, hogy hamarosan válogatás indul a színházban a Pál utcai fiúk előadására. Arra kérte az ország legtehetségesebb fiataljait, hogy jelentkezzenek. A rendezvényt pénteken megtisztelte jelenlétével Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere, és a szombati gálán részt vett Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, Bolya Szabolcs megyei képviselő, Peternai Zsuzsanna az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium és Priskin Zoltán az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója, valamint Madarász Veronika, az Érsekújvári Művészeti Alapiskola igazgatója és Mézes Rudolf a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének az elnöke. Az ünnepélyes kiértékelést követően a közönség számára ismét előadták verseiket, prózáikat az egyes kategóriák győztesei, a szervezők köszönőlevéllel értékelték a zsűri munkáját. Vers kategóriában Borsó Ákos, Csanaky Eleonóra, Hrbácsek Magdolna, Bárdos Ágnes, Culka Ottó és Tóth Zsóka zsűrizett. Próza kategóriában H.Nagy Péter, Holka Gizella, Varga Emese, valamint Mokos Attila, N. Tóth Anikó és Tóth Zsuzsanna értékelték a versenyzőket.

Csémy Éva képzőművész saját készítésű mandalát adott át különdíjként a versenyen és elmondta, rendkívül szerencsésnek tartja, hogy az érsekújvári szervezők felvállalták a rendezvényt, rendkívül jó érzéssel tölti el, hogy a szülővárosában valósult meg a vers és a próza országos ünnepe.

Próza 1. kategória

Különdíj: Schulcz Viktor, Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság.

Különdíj a csehszlovákiai szerző művét előadó versenyzőnek: Kasznár Napsugár Gabriella, Eötvös utcai Alapiskola, Komárom.

Próza 2. kategória

Hírdetés

Különdíj: Mács Arina Sára, Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat és Reitzner Dorka, Márai Sándor Gimnázium és Aiapiskola, Kassa.

Próza 3. kategória

Különdíj: Márta Csongor, Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola, Kassa, Šillo Dominik, Szenczi Molnár Albert Alapiskola és Varga Zsenett, Alapiskola-Buzita.

Próza 4. kategória

Próza 5. kategória

Különdíjas: Matyó Jázmin, Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem

Vers 1. kategória

Különdíj: Páll Fanny Blanka, Alapiskola és Óvoda, Almágy.

Vers. 2. kategória

Különdíj: Ladányi Viola, Marianum-Egyházi Iskolaközpont, Komárom. Különdíj a csehszlovákiai szerző művét előadó versenyzőnek: Néma Noel, Felsőszeli Széchényi István Alapiskola.

Vers 3. kategória

Különdíj: Babindák Jázmin, Baross Gábor Alapiskola, Csata.

Vers 4. kategória

Különdíj a csehszlovákiai szerző művét előadó versenyzőnek: Jančík Dóra, Selye János Gimnázium, Komárom, valamint Bedecs Patrik, Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta és Nagy Kinga, Selye János Gimnázium, Komárom.

Vers 5. kategória


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »