Petőfi Sándor Kerényi Frigyeshez írt Úti levelei Csadi Zoltán színművész előadásában – 19. századi „road show” (Kovászna megye)

Csadi Zoltán Útirajzok címet viselő előadása a magyar kultúra és az 1848-as szabadságharc egyik központi alakjának, Petőfi Sándornak magyarországi és erdélyi „vándorlásait”, utazásait mutatja be.

A felvidéki származású magyar színész, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgató-helyettesének egyszemélyes darabjában más színben tűnik fel nemzetünk költője: forradalmár mivolta helyett a saját útját és önmagát kereső 24 éves fiatal alakja és személyisége elevenedik meg előttünk.

„Petőfi mindössze 24 éves volt, amikor megírta útirajzait. A fiatal és szabad lelkű költő írásában rengeteg humorral és szeretettel beszél vándorszínész éveiről, útitársairól, a városokról, amelyeket bejár, az emberekről, akiket útja során megismer. Meglepő őszinteséggel mond véleményt kortársairól és vall érzelmeiről.” – mondja az előadó.

A 19. századi humoros és szórakoztató „road show” modern környezetbe való áthelyezése értékőrző és közösségépítő jelleggel bír. Az előadás célja a költő emberibb és már-már kortársnak tekinthető személyiségjegyeinek bemutatása a fiatalabb generáció számára, nemzetünk nagy klasszikusának modern környezetbe való elhelyezése által.

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében november 27-29. között három helyszínen: Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Baróton, összesen öt előadásban ismerhetik meg a középiskolások, illetve a műkedvelő érdeklődők Nemzetünk költőjének eme kevésbé ismert arcát.

Fedezzük fel együtt a szókimondó, a világról és kortársairól véleményt alkotó Petőfi útját!

Az előadást beharangozó kisfilm:

A belépés díjtalan. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Hírdetés

Helyszínek és időpontok:

1. Barót:

Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont

2019. november 27. (szerda), 13 óra

2. Kovászna:

Művelődési Központ

2019. november 28. (csütörtök), 13 óra

Kovászna Városi Művelődési Ház – Ignácz Rózsa terme

2019. november 28 (csütörtök), 18 óra

3. Sepsiszentgyörgy:

Székely Mikó Kollégium, díszterem

2019. november 29. (péntek), 10:30-tól és 12:30 tól

A Kovászna Megyei Művelődési Központ közleménye


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »