Petőcz András kapta a Tiszatáj-díjat

Petőcz András vehette át idén a Tiszatáj által alapított díjat – derült ki a folyóirat közleményéből. A szerkesztőség –néhány korábbi alkalmat leszámítva – évente adja át elismerését a laphoz kötődő szerzők egyikének. Díjazták már Grendel Lajost, Juhász Ferencet, Tandori Dezsőt és Kovács András Ferencet is. Tavaly Háy János vehette át a Tiszatáj-díjat.

Hírdetés

A folyóirat közleménye szerint Petőcz annak a nyolcvanas években jelentkező írógenerációnak a tagja, amely egyforma távolságra áll a közelmúlt megosztott hagyományaitól és a jövő még láthatatlan (rendszer)váltásaitól. Kultúraszervező-készsége is hamar megnyilvánult a Jelenlét-antológia és a Kassák-emlékkönyv által, mégis nehéz volt művészetét elhelyezni a korabeli irodalom viszonyai tükrében. „E lélegzetnyi szünetet, írói sorsa adottságát Petőcz ugyanis arra használja, hogy megalkossa az idegen költői-írói profilját, ezt a későbbi alkotásai által komplex módon jellemzett, paradox irodalmi szerepkört” – áll a közleményben.

A szerző fontos prózaírói teljesítményei közé tartozik tavaly lezárult regénytrilógiája, melybe az Idegenek, a Másnap és az Aysa tartozik bele. Eltérő műfajú írásaival már 1988 óta, szinte folyamatosan van jelen Petőcz a Tiszatáj hasábjain. Önálló könyve jelent már meg zárójelverseiből is (Behatárolt térben, 2010), legutóbbi verseskötete pedig idén jött ki …és arcára álarcot teszen címmel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »