Petícióval egy patinás komáromi belvárosi épület megmentéséért

Petícióval egy patinás komáromi belvárosi épület megmentéséért

Aláírásgyűjtéssel a poliklinika megmentéséért címmel augusztus 14-én a Klapka téren rendhagyó jótékonysági koncertet rendezett a Nec Arte Nec Marte Komárom-Komárno Polgári Társulás. A jelenlevők ez alkalommal nem pénzadományokkal, hanem petíció-aláírással támogathattak egy jó ügyet, miközben fülbemászó dalokat és akrobatikus táncokat élvezhettek.

Az egyre rosszabb állapotú, s a köztudatba csöppet sem magyarosan poliklinika néven bekerült hajdani egészségügyi központ tövében Dobi Róbert, a Nec Arte Nec Marte Komárom – Komárno Polgári Társulás elnöke, a Városi Hivatal volt munkatársa és az Ethey Katzként ismert Fazekas Tímea fotós alelnök két nyelven üdvözölte a résztvevőket, s ismertették a célkitűzéseiket. Szót kapott Knirs Imre városi képviselő, volt MKP-s alpolgármester is, aki az épület megmentése érdekében tett korábbi lépéseit idézte fel. Majd a petíciót aláíró jelenlevőket szórakoztató Benes Ildikó színművésznek, Rudolf Čerňanský alias Čeku lemezlovas-előadóművésznek és a dél-komáromi Fikner Ernő zenésznek, valamint a Jennifer Ramóna Erdős által vezetett Fit-Kid táncegyüttes ifjú tehetségeinek jutott a főszerep.

Majd 2019 decemberében ugyanezen a néven polgári társulást jegyeztettünk be a belügyminisztériumba. Annak alaptagságát – önkéntes alapon — a facebookos csoportunk tagjai képezik, akiktől egyetlen euró tagdíjat sem kérünk. Mi ugyanis ebből nem tollasodni akarunk, hanem szívvel-lélekkel Komárom és a komáromiak érdekében munkálkodunk“ – mondta el Ethey Katz.

Céljaik egyike a 2012 óta városi tulajdonban levő „poliklinikaépület“ megmentése, mert nem tudják tétlenül nézni, hogy annak évről évre egyre romlik az állaga, miközben elcsúfítja a városközpontot.

„Az áldatlan helyzet orvoslása érdekében fél évvel ezelőtt kérvényt írtunk a Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal illetékeseinek, őket arra kérve, hogy e jelképes, patinás, belvárosi épületet, amely sorsát szívügyünknek tekintjük, nyilvánítsák műemlékké. Ha ugyanis ez megtörténne, akkor azt teljes mértékben vissza kellene állítani az eredeti formájába.

Nagyon sajnálatos, hogy a szemünk előtt megy tönkre azért, mert sem a korábbi tulajdonosa, Nyitra megye, sem pedig a jelenlegi gazdája, Komárom város nem tett-tesz érdemi lépéseket a megmentése érdekében“ – magyarázta.

Nos, a kérvényüket mindmáig válaszra sem méltatta az említett műemlékvédelmi hivatal. Ezért a társulás idén februárban ez ügyben petíciót indított, s fél év alatt hozzávetőleg 900 támogató aláírást gyűjtött össze személyesen és a világhálón.

Hírdetés

„Mindig van nálunk petíciós ív, amely bárhol aláírható, s a netes aláírásgyjűtés is folytatódik, itt érhető el. Ma pedig rendhagyó jótékonysági koncertet tartottunk, amelyen Benes Ildikó színművész, Rudolf Čerňanský alias Čeku lemezlovas-előadóművész és a dél-komáromi Fikner Ernő zenész, valamint a Jennifer Ramóna Erdős által vezetett Fit-Kid táncegyüttes ifjú tehetségei ingyen szórakoztatták a jelenlevőket, akik közül közel kétszázan a kézjegyükkel látták el a petíciós íveket. Mást ugyanis nem tudunk tenni, mert a városvezetés nem kommunikál velünk, ahelyett rossz színben tüntet fel minket, mintha mi volnánk rosszindulatúak. Tudomásunk szerint amióta ez az épület Nyitra megyétől átkerült Komárom város tulajdonába, a kihasználhatóságát felmérő projektre és a javítására mindössze 30 ezer eurót költöttek, ami elenyésző összeget jelent e méretes objektum esetében. Egy korábbi videó-felvétellel is bizonyítható, hogy az egyik városi önkormányzati ülésen elhangzott: nem tudnak és nem is akarnak ennek az épületnek a sorsával foglalkozni“ – tudtuk meg.

Azt is megemlítette, hogy az előző MKP-s alpolgármesternek, Knirs Imrének szívügye volt az épület felújítattása és jelenkorunk igényeink szerinti kihasználása.

„Fotósként több civil szervezet és intézmény képviselőihez elkísértem a volt alpolgármestert, Knirs Imrét, aki azt mérte fel, hogy az esetleg magyar kormánytámogatással felújítandó épületet majd hogyan lehetne legjobban hasznosítani – megtölteni élettel. A felkeresett személyek pozitívan fogadták a kezdeményezést, reménykedve, hogy végre talán történik előrelépés ez ügyben. Arról nincs tudomásom, hogy neki akkoriban mely magyar politikusok mekkora támogatást ígértek, de miután őt kiszorították a városvezetésből, e tárgyalások félbeszakadtak“.

Miközben az idő múlik, a balesetveszélyes „szellemház“ állapota egyre romlik, s a járókelők megdöbbenve figyelik, hogy a közelmúltban két épületrész mennyezete is leszakadt.

„Miután Komárom város eladásra ajánlotta fel az épületet, a megvételét fontolgató barátom tavaly szeretett volna azt szemrevételezni. Elmondta: a Városházán barátságtalanul fogadták őt, elutasító hangon beszéltek vele, s alig akarták beengedni az eladásra felkínált épületbe. Mindezek után úgy döntött, hogy eláll a vásárlási szándékától. Kiderült, hogy három esetleges vásárló jelentkezett, akik közül egy komáromi vállalkozói hátterű, koreai érdeklődővel szerettek volna üzletet kötni, aki csupán 80 ezer eurót ajánlott az újabban 450 ezer euróra felértékelt épületért. Miután ez a bizniszterv a közbenjárásunknak is köszönhetően nyilvánosságra került, meghiúsult“ – nyilatkozta. Erről egy tavaly szeptemberi cikkünkben bővebben írtunk.

Végül az alelnök azt is elárulta, hogy a társulásuk a múlt héten Orbán Viktor magyar miniszterelnök figyelmét levélben hívta fel az épület állapotára, bízva a segítségében.

A petíciójukat pedig szeptember végéig lehet aláírni, majd az aláírt íveket elküldik a Nyitrai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatalba, a másolatokat pedig a Komáromi Városi Hivatalba és esetleg a szlovák kulturális minisztériumba is, bízva a mielőbbi előrelépésben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »