Petícióban követelnek több szülési szabadságot a francia apák

A kormányfőhöz intéztek petíciót közismert személyiségek az apaszabadság meghosszabbításáért Franciaországban.

A Causette magazin honlapján közzétett felhívást azért írta alá negyven ismert francia férfi, hogy a jelenlegi 11 napról hat hétre növekedjen az apáknak járó pótszabadság gyermekük születésekor. „A nők szülési szabadsága nyolc hét, amelyből hat hét a születést követően jár. Ez az intézkedés az egyenlőség érdekében történne” – olvasható a szövegben.

Serge Hefez pszichiáter, az egyik aláíró a France Infónak elmondta, hogy három gyermeke születésekor „inkább klasszikus apaként viselkedett, aki sokat dolgozik és túl keveset foglalkozik a gyerekeivel”. Ő azért szeretné, hogy a születést követően ugyanannyi szabadság járjon az apáknak, mint az anyáknak, hogy a kérdés az egész társadalmat megérintse. „Újfajta férfiakat kell teremteni, akik készek megtanulni újfajta kompetenciákat, hogy foglalkozni tudjanak egy újszülöttel” – fűzte hozzá a pszichiáter.

A petíciót a magazin eljuttatja Emmanuel Macron államfőnek, Agnes Buzyn egészségügyi miniszternek és Marlene Schiappának, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkárnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »