Petíció indult a Ligetért

Petíció indult a Ligetért

Kiss Judit Ágnes, Csikós Attila és Garaczi László író kezdeményezte azt a petíciót, amellyel művészek teszik le voksukat a Városliget tervezett beépítése, mint írják, „közparkjaink közül az egyik legnagyobb tönkretétele” ellen. A petíció szerint a Városligetbe tervezett épületek, az építkezéssel járó felvonulás, az új intézmények és az azokat kiszolgáló turisztikai, kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítmények alapvetően megváltoztatnák a Liget hagyományos funkcióját, és ellehetetlenítenék, hogy a Liget liget maradjon.

Az aláírók úgy fogalmaznak: „Élhető, emberléptékű Városligetet szeretnénk, és abban hiszünk, hogy a művészetnek elsősorban nem befogadó épületekre, hanem befogadókra van szüksége. […] Meggyőződésünk, hogy a Városliget felújítását csakis szakértői és civil fórumokkal való érdemi egyeztetés és megegyezés után szabad elkezdeni, és az ismert szakmai, kertészeti, urbanisztikai, építészi, tájépítészi vélemények és javaslatok figyelembevételével meg kell őrizni e nagy múltú park közpark jellegét.”

Az aláírások száma vasárnap délután több mint háromszázötvennél járt. Az írók, költők közül aláírta többek között Erdős Virág, Bodor Ádám, Ferenc Győző, Forgách András, Háy János és Kukorelly Endre, valamint Nyáry Krisztián, a Magvető és az Athenaeum könyvkiadók igazgatója, Kálmán C. György irodalomtörténész, egyetemi tanár és Gács Anna irodalomkritikus, a Szépírók Társaságának elnöke.

Ma 14 órától éjfélig egyébként Liget művészeti piknik címen tartanak akciót a városligeti Királydombon, ahol felolvasással, anagrammagyárral és zenével tiltakoznak a Liget Budapest projekt ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »