Petíció a szebeni kullancsinvázió miatt

Internetes petícióban sürgetik a kullancsirtást a szebeniek, miután kiderült, drasztikusan megnőtt a betegséget hordozó kullancsok száma a megyében.

park vn 001_b

A folyamodvány több száz aláírója arra hívja fel a figyelmet, hogy csak az elmúlt hétvégén negyven személy jelentkezett kullancscsípés miatt a sürgősségi osztályon, míg március óta 221 megyebeli szorult orvosi ellátásra. Az aláírók szerint a Szeben megyei önkormányzatok nem tesznek eleget a környéken évek óta gondot jelentő kullancsinvázió megfékezése érdekében, és a használt kullancsirtó szerek hatékonyságában is kételkednek, szerintük ezeket a vegyszereket soha senki nem ellenőrzi. Emellett Szeben város önkormányzatának külön felróják, hogy nem gondozza megfelelőképpen a zöldövezeteket.

A városháza szóvívője, Mirela Gligore a Mediafax hírügynökség érdeklődésére azt mondta, épp ezen a héten írják alá a szerződést azzal a céggel, amely rovartalanítással foglalkozik, a kullancsirtást azonban csak jövő hónapban tudják elkezdeni. A Szeben megyei egészségügyi igazgatóság a hét elején közleményben jelezte: az időjárás kedvez a kullancsok szaporodásának, ezért több mint valószínű, hogy a következő időszakban egyre többen szorulnak majd orvosi ellátásra. Emlékeztetnek: a kullancsok terjeszthetik a kullancsenkefalitisz (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást) és a Lyme-kórt is – mindkét megbetegedés súlyos következményekkel járhat.

A betegség lappangási ideje háromtól harminc napig terjed. Korai tünete a kullancscsípés helyén jelentkező piros folt, bőrpír. A fertőzés későbbi megnyilvánulása a nyirokcsomók duzzanata, kettőtől nyolc hétig terjedően a szívizomgyulladás, a fertőzés utáni első három hónapban pedig központi idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek, amelyek megnyilvánulhatnak agyhártyagyulladás, agyidegbénulás formájában is. Ugyanakkor három hónaptól három évig terjedően jelentkezhet ízületi gyulladás is. Az Országos Közegészségügyi Hatóság összesítése szerint egyébként Romániában a legtöbb kullancscsípéses és Lyme-kóros esetet évek óta Szeben megyében jegyzik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »