Peter Tóth vallomást tett: Kočner kérésére Kuciakot és további újságírókat figyelt meg

Peter Tóth vallomást tett: Kočner kérésére Kuciakot és további újságírókat figyelt meg

Peter Tóth, a SME korábbi újságírója és a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egykori hírszerzési főnöke együttműködik a rendőrséggel, és azt állítja, nem tudott arról, hogy Ján Kuciak ellen gyilkosságot terveztek.

Marian Kočner másfél évig azért fizette őt, hogy minimum öt szlovák újságírót – beleértve Ján Kuciakot – figyelemmel kísérjen. Peter Tóth mindezt három héttel ezelőtt vallotta be a rendőrségen.

A volt újságíró és SIS-ügynök, Peter Tóth vallomását egy, a bűnüldöző szervek környezetésből származó forrás is megerősítette a Denník N-nek.

Néhány nappal azután, miután a speciális kommandó rajtaütött Szabó Tamáson, Marček Miroslavon, Andruskó Zoltánon és főként Alena Zsuzsován, Tóth maga jelentkezett a rendőrségen, hogy szeretne tanúvallomást tenni az ügyben.

A nyomozóknak beismerte, hogy a gyilkosság előtt Kočner parancsára nemcsak Kuciakot figyelte, de Marek Vagovičot (Aktuality.sk), Adam Valčekot (SME), a .týždeň főszerkesztőjét, Štefan Hríbet, valamint Monika Tódovát is.

A megfigyeléseket követően fényképeket, videókat, illetve elemzéseket készített Kočnernak. Tóth azt mondta a rendőrségnek, hogy a megfigyelt újságírókból több is volt, ám többiek nevét nem árult el. Emellett azt is kijelentette, hogy a szóban forgó újságírókról semmilyen botrányos anyagot nem talált.

Tóth azt állítja, hogy a munkájáért havonta pár ezer eurót kapott Kočnertól. A megbízást körülbelül másfél évvel ezelőtt kapta Kočnertől, aki a nyomozást azzal indokolta, hogy egy speciális lejárató kampányt akar előkészíteni az újságírókról.

Tóth azt is elmondta, hogy a Kuciak–Kušnírová-gyilkosság után megkérdezte Kočnertől, hogy köze van-e a gyilkossághoz, de ő határozottan tagadta. A rendőrökkel azt is közölte, hogy számára ez a magyarázat akkor elegendőnek tűnt, ezért sem ment rögtön a rendőrségre vallomást tenni. Mindezt nyolc hónappal a gyilkosság után tette meg – idén októberben.

A volt újságíró és SIS-ügynök a vallomásában ezt azzal magyarázta, hogy Zsuzsová letartóztatása után komoly gyanúja támadta azzal kapcsolatban, hogy a gyilkosság mögött Kočner állhat.

Hírdetés

Mit mond a jósnő

Tóth állítása szerint azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság vizsgálati fogságba helyezte Kočnert, megkérte őt, hogy vegye fel a kapcsolatot Zsuzsovával, mégpedig egy bizarr ok miatt. Ez pedig nem volt más, mint a jóslás.

Tóth szerint Kočner rendszeresen jár jósnőhöz, amit éppen a gyilkosság megrendelésével gyanúsított Zsuzsová intézett neki. S éppen Tóth volt az, akin keresztül Zsuzsová megüzente Kočnernek azt, hogy mit mondott a jósnő a jövőjével kapcsolatban.

A Zsuzsovával folytatott beszélgetésekből Tóth megértette, hogy az asszony Kočner szeretője és nagyon közeli kapcsolatban állnak egymással. Kočner rendszeresen támogatta őt anyagilag, nemcsak készpénzzel, de a számlájára is nagyobb összegeket küldött.

Tóth az egész ügynek nem kerített nagy feneket, mivel ő magas nem hisz a jóslásban. Ám amikor rájött, hogy Zsuzsovát a Kuciak-gyilkosság miatt tartóztatták le, úgy döntött, hogy elmegy a rendőrségre.

Tóth minden bizonnyal azért tett tanúvallomást, hogy így kerülje el a büntetőeljárást. Az emberek megfigyelése bűntett, s ha gyilkosság előtti megfigyelésről van szó, akkor azért sokéves börtönbüntetés jár.

Eddig nem tudni, hogy az ügyész ad-e valami engedményeket Tóthnak, ám eddig még nem tartóztatták le, és az úti okmányait sem vették el.

Tóthnak, mint a hírszerzés egykori fejének tudnia kellett, hogy a tanúvallomása már nyolc hónappal ezelőtt is nagy segítség lett volna a rendőrségnek, nem csak most.

Denník N/Körkép.sk

Nyitókép: YouTube


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »