Peter Tkačenko: Ajándék Kotlebának

Amikor a Smer bejelentette az egyfordulós megyei választások ötletét, rögtön temérdek kritikát kapott és a kétfordulós szavazás hirtelen a demokrácia bástyájává vált. (…) Biztos, hogy a koalíciónak szemére lehet vetni, hogy a módosítást anélkül fogadta el, hogy az ellenzékkel megegyezett volna, ezt nem teheti.

 

Csakhogy az egyfordulós választások, mint olyan, legitim választások. Így választunk meg egy csomó polgármestert, néhány száz éve így választják meg a brit képviselőket, az amerikai szenátorokat és elnököket. Igen, ez a rendszer korlátozza a taktikázást, a valaki ellen történő szavazást és nagy meglepetéseket is okozhat, de ebben rejlik a demokrácia eleganciája. Hacsak nem olyan választásokat akarunk, mint Oroszországban, ahol Vlagyimir Putyin megválasztására 1,001-es szorzót adnak a fogadóirodák.

 

De épp az egyfordulós választások kiszámíthatatlansága az, amitől a Smernek tartania kellene, főleg hosszú ideje tartó csökkenő tendenciája miatt. Ráadásul, az SNS nélkül a Smer – Most-Híd koalíció is sokkal gyengébb lesz. Ezenkívül a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy ha valaki a múltban megpróbált számára előnyös választási rendszert kiépíteni, többnyire megégette magát vele.

 

Vladimír Mečiar  1998-ban az egy választási körzettel elintézte, hogy egész Szlovákiában ellene lehessen szavazni, és a polgárok éltek is a lehetőséggel. Ezt követően Mikuláš Dzurinda kormánya elintézte a kétfordulós megyei választásokat – ahol a koalíciót a HZDS megelőzte és nyilvánvaló többséget szerzett.

 

Nem kell ezért túl sok fantázia ahhoz, hogy lássuk, a Smeren az egyfordulós trükk sem segít és Besztercebányán kívül Kotlebáék kezére játsszon legalább még egy megyét. Egy igazságérzet-túltengésben szenvedő emberben talán felmerül, hogy a megyeelnöki széket megérdemi akár Milan Uhrík is, aki az ĽSNS házi propagandistája Kotleba gépezetében.

 

HNonline.sk, Peter Tkačenko: Darček pre Kotlebu

Nyitókép: atlas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »