PET-palackok, autógumik, kerékpárok, bőröndök – műanyagoktól hemzsegnek a szlovákiai folyók (fotók)

PET-palackok, autógumik, kerékpárok, bőröndök – műanyagoktól hemzsegnek a szlovákiai folyók (fotók)

Nyitókép: Správa NP Slovenský raj

 „Mi található egy folyóban? Minden, de elsősorban PET-palackok. Ezenkívül találunk benne autógumikat, kerékpárokat, ülőalkalmatosságokat, szőnyegeket, különféle tisztítószerek műanyag üvegeit, tégelyeket, fogkeféket, illetve fóliákat. Idén a legnagyobb kuriózumnak a bőrönd és a játék baba számított, a tavalyi évhez képest, szerencsére, hűtőt és autóroncsot nem találtunk“.

Ekképpen írta le a Hernádon uralkodó helyzetet Tomáš Dražil a Szlovák Paradicsomról készített jelentésében.

Október végén a park dolgozói néhány önkéntessel együtt szeméttisztító akciót szervezett. Az akció során egy szigorúan védett, nehezen megközelíthető szakaszt tisztítottak meg. Az önkéntesek a Szlovák Paradicsom jellegzetes lépcsőin közlekedve szemeteszsákokba gyűjtötték a folyó hordalékába akadt szemetet.

Hírdetés

A fegyelmezetlen turisták szintén a hulladékprobléma szerves részét képezik, de a rendetlenség fő forrását a Hernád folyásánál feljebb kell keresni.

„A nemzeti park felett elterülő településekről a Hernád folyó az áttörés kanyonjába viszi a hulladékot. Sokéves tapasztalatunk igazolja azt a tényt, hogy a hulladékok nagy része a patakok partján elhelyezkedő romatelepekről érkezik. Ezek a szeméttel szennyezett patakok pedig a Hernád folyóba folynak bele“

– magyarázza Tomáš Dražil.

Hasonló a helyzet a Hernád alacsonyabb folyásánál is. A ruzsíni víztározó már régóta szeméttelepként ismert. A vízgazdálkodók most is több mint 3 000 tonna szemetet halásztak ki a vízből. Ilyen nagymértékű tisztítást utoljára 2015-ben végeztek.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »