Pert nyert a Schweighofer két környezetvédelmi szervezettel szemben

Alapfokon pert vesztett a fogarasi Neuer Weg és a bukaresti Bankwatch Romania környezetvédelmi civil szervezet az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozóval szemben. 

stire-26-mai-comunicat_b

A zöld egyesületek a nagyvállalat rétyi üzemének felépítése kapcsán nyújtottak be keresetet. Hans Hedrich, a Neuer Weg alelnöke közleményében rámutatott: a bukaresti törvényszék alapfokon elutasította keresetüket, sőt az alperes 13 ezer lej perköltséget is követel a környezetvédőktől. Az írásbeli indoklás kézhez kapása után a zöld egyesületek fellebbeznek az ítélet ellen.

Hedrich igazságtalannak tartja a törvényszék döntését, amely szerinte környezetrombolásra és kizsákmányolásra ösztönzi a felelőtlen vállalkozásokat, illetve a hatóságokat. A szervezetek ugyanakkor továbbra is arra bíztatják a felelős állampolgárokat és egyesületeket, hogy minden rendelkezésükre eszközzel kapcsolódjanak be a természet és az erdők védelméért folytatott harcba.

A fogarasi és a bukaresti szervezet még 2014-ben nyújtott be keresetet a bíróságon, amelytől a fafeldolgozó felépítését lehetővé tevő, a gyár területrendezési tervét elfogadó rétyi önkormányzati határozat visszavonását kérték. A felperesek független szakértők véleményezését is csatolták a keresethez, eszerint a területrendezési terv elfogadásakor az önkormányzat több törvénytelenséget is elkövetett.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »