Pert nyert a Közgép, újra pályázhat Simicska cége

Pert nyert a Közgép, újra pályázhat Simicska cége

Másodfokon is igazat adtak a Közgépnek, így Simicska Lajos cége újra indulhat a hazai közbeszerzési eljárásokon.

A bíróság egyetértett az elsőfokú bíróság döntésével, azaz, hogy a felperes nem követett el hamis adatszolgáltatást. A másodfokú döntésnek az a következménye, hogy a felperes mentesül a közbeszerzésektől való eltiltás alól.

A döntés jogerős, fellebbezésnek helye nincs, eljárási hiba esetén a Kúriához lehet fordulni.

Két hajón ment a vita

A másodfokú tárgyaláson ismét a két komphajó zárt fedélzetének a fogalma volt téma: az alperes – a Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság – szerint az adat (a zárt fedélzet alapterülete) valóságtartalmáért az ajánlattevő felel, azaz jelen esetben a Közgép. Fellebbezésükben többek közt az elsőfokú ítélet megsemmisítését kérték a bíróságtól. A felperes Közgép pedig az elsőfokú döntés helybenhagyását kérte.

Arra a tanácselnöki kérdésre, hogy a KDB-nek van-e bevett gyakorlata arra az esetre, ha a közbeszerzési szerződés megkötése után derül ki, hogy egy ajánlattevőt hamis adatközlés miatt jogtalanul zártak ki, az alperes nem tudott egyértelműen nyilatkozni. A felperes ugyanakkor közölte, hogy a hamis adatszolgáltatásnak nincs köze a megkötött szerződésre, hiszen az adott közbeszerzésről való kizárást a Közgép nem is vitatta – a lényeg a hároméves eltiltás elkerülése volt.

A felperes szerint így a megsemmisítő rendelkezésnek nem is lenne hatása arra a közbeszerzésre, amely miatt a Közgépet három évre eltiltották a közbeszerzésektől.

Első fokon is nyertek

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntése szerint nem volt hamis adatszolgáltatás, így ebben a Közgépnek adott igazat a bíróság, és a kizárást is felfüggesztették, azonban a Közbeszerzési Hatóság sikeresen fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék megerősítette a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Közbeszerzési Hatóság korábbi döntését – ezért Simicska Lajos cége továbbra sem indulhatott a hazai közbeszerzési pályázatokon.

"Elvi kérdés volt számunkra, hogy a bíróság kimondja, nem követtünk el hamis adatszolgáltatást" – mondta a tárgyalást követően Puskár Anett, a Közgép kommunikációs igazgatója. Hozzátette, hogy a bíróság ítélete szerint nem volt jogos a Közgép eltiltása. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e kártérítési pert indítani, azt mondta, hogy erről még korai beszélni, hiszen csak most hozták meg az ítéletet.

De miért is zárták ki a Közgépet?

A Közgépet a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderen érték a hatóság állítása szerint hamis adatszolgáltatáson. Az ajánlatkérő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság helyett eljáró Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt. öt dolog miatt zárta ki a Közgép ajánlatát.

Szerintük három helyen is hamis adatot szolgáltatott a cég, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata ugyanakkor már csak egyetlen kizáró okot talált: az egyes hajók zárt fedélzetének négyzetméteradatai esetében a Közbeszerzési Döntőbizottság szerint is áll a hamis adatszolgáltatás.

(Origó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »